Entrevista a... SKARLATA OJARA reggae radio show


 - Qui hi ha darrere dels micros, quant de temps porteu a les ones i des de quina localitat difoneu?
L’Skarlata Ojara es va començar a emetre oficialment a finals de 2.002, tot i que anteriorment existia en format reduït com a secció del programa Metal Age, també de Contrabanda FM. Des d’aleshores hem seguit emetent a Contrabanda FM, ràdio lliure a l’FM de Barcelona, tant a través de les ones hertzianes al 91.4 fm de Barcelona com per internet (per streaming en directe o en format podcast a skarlataojara.contrabanda.org). Actualment el programa el fem l'Alex i la Nerea.

- Els inicis, com surgeix la idea de fer un programa de radio?
En primer lloc, els dos som uns apassionats de la ràdio com a mitjà. A més, també som uns enamorats dels ritmes jamaicans. Fer un programa de ràdio dedicat a la difusió d’aquesta música ens permet unir les dues aficions i compartir-ho també amb els nostres oients.

- En quin tipus de radio emitiu, (radio local, radio lliure..)? 
L'Skarlata Ojara s'emet des dels seus inicis a Contrabanda FM, que és una ràdio lliure que emet al dial de Barcelona des de finals de 1.991 (de fet aquest any estem celebrant el nostre 25 aniversari). Per nosaltres el fet d'emetre el programa en una ràdio lliure també forma part de la filosofia del programa, ja que creiem que és molt important recolzar l'existència de mitjans de comunicació alternatius i de participació horitzontal, essencials per a la defensa de la llibertat d’expressió.

- Acompanyeu algún altre tipus d'activitat músical amb el programa de ràdio, es a dir punxades, concerts...? 
Fins ara no hem organitzat cap event com a programa, tot i que sí que acostumem a participar en l'organització de les actuvitats de l'emissora (concerts, xerrades, emissions al carrer, etc.). Realment és un tema que tenim pendent i esperem poder estrenar-nos en breu, tot i que a la nostra edat ja ens tiren més els vermuts que  les festes nocturnes, jeje

- Quins estils sonen al programa?
El fil conductor del programa sempre són les novetats discogràfiques de ritmes jamaicans i afins i els events de l'escena catalana, tot i que sempre ens agrada recordar els clàssics jamaicans. Els estils que més ens agraden són els sons oldies, tot i que també punxem nous estils com el dancehall o el dub i música negra en general (soul, funk, etc.).

- Quin és el format del programa? 
Fem una hora setmanal de programa, tots el dimecres de 21:30 a 22:30h. El format habitual comença amb la ressenya de les darerres novetats discogràfiques, deprés un apartat de notícies relacionades amb l’escena i per acabar un repàs a l'agenda d’events més propers. De vegades també fem entrevistes a bandes, selectors, promotors de concerts i gent relacionada amb aquesta música que tant ens agrada, o fem programes temàtics o especials i també alguna sessió en directe de sounds o selectors.

I en quin format reproduiu la música, aprofiteu les noves tecnologies o busqueu un so més original?
La majoria dels temes els portem en format digital, per la comoditat que suposa, però també tirem d’LP's, 7'' o cds.

-Quina banda o quines bandes penseu que tenen un lloc fixe al programa?
Lloc fixe como a tal no, pero és veritat que tenim bandes preferides que sonen més que d’altres. Clàssics com el gran Alton Elllis, Desmond Dekker, Toots & The Maytals, The Skatalites, Marcia Griffiths o Bob Marley (en la primera etapa). Algunes bandes més noves que també punxem molt són Smooth Beans, The Oldians, Soweto, Akatz, Dub Inc, The Slackers o The Aggrolites. Últimament ens agrada molt tot el material que estan traient la gent de Sustraian Records, també.

-Quina de les bandes actuals us ha sorprés més o trobeu més interessant?
Un dels projectes que més ens agrada últimament és la transformació de The Gramophone All Stars en big band, una proposta que combina els sons més clàssics de diversos estils de la música negra amb una qualitat impecable, tant en estudi com en directe.

-Per últim un top 5 del programa dels temes que no deurien faltar en l'últim programa de radio si aquest 31 de desembre s'acabara el món?
Aquesta pregunta és molt complicada, perquè escollir solament 5 temes és molt difícil!! Segurament la llista variaria molt segons el moment en què la féssim, però ens mullarem:
  • The Skatalites – “Freedom Sounds” (aquesta no compta, que és la sintonia del programa) XD
  • Alton Ellis - “Girl I've got a date”
  • The Pioneers - “Let your yeah be yeah”
  • Jimmy Cliff - “You can get it if you really want” (tot i què per la fi del món no té massa sentit…)
  • Bob Marley & The Wailers – “Nice time”
  • Joya Landis – “Angel of the morning”

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

MIQUEL INJECTION, The Scorcher crew