Otis Redding, 50 aniversari de la seva mort.


Sense dubte ens trobem davant d’un dels cantants de soul més influents de la dècada dels seixanta, Otis Redding va exemplificar per a molts el poder del so del sud, el soul més profund, conegut com a “Deep Soul", tanmateix va ser un dels màxims exponents del so del segell Stax. La seva mort a l'edat de 26 anys va ser tràgica no només perquè és trobava a punt d'arribar a una gran audiència pop (fet que tindria lloc més tard amb el seu número un pòstum amb "[Sittin 'On] The Dock of the Bay", sino  també perque tal i com va demostrar amb "Dock of the Bay", es trobava en el seu moment més algid artísticament pel que feia a l'expressió i la sofisticació de les seves composicions.

Nascut a Dawson, Geòrgia el 9 de setembre de1941, Redding va abandonar l'escola quan tenia 15 anys, va treballar com a bateria però el seu somni era ser cantant, antic membre del cor de l'església baptista va actuar en espectacles de talent per guanyar diners  i poder donar suport econòmic a la seva família, fan incondicional de Little Richard, el georgià va treballar en principi en la banda del guitarrista Johnny Jenkins. L'any  1963 debutava en solitari amb el single Hey, Hey Baby/These arms of mine amb el que signava per a Stax ingurant el cataleg Volt, amb aquest treball es convertia en un dels cantants més populars de R&B i soul del moment, aquell mateix any i acabat d'editar el seu segon single, l'artista debutava al Teatre Apollo de Harlem temple sagrat de la música negra. Aquells èxits el   permetien comprar un ranxo de 300 hectàrees, anomenat Big O, al seu estat d'origen on va viure amb la seva esposa Zelma. Tot i això els veritables èxits van arribar els anys 1965 i 1966, amb""Mr. Pitiful”, "I've Been Loving You Too Long”, "I Can't Turn You Loose,", així com la versió de" Satisfaction“ dels Rolling Stones i el tema “Respect” (més tard convertida en un gran èxit per Aretha Franklin). Ell i la seva banda van recórrer Gran Bretanya el 1966 on van captivar artistes com els Beatles els quals no dubtaven en manifestar públicament el seu respecte per l'artista nord-americà. L'any següent, els lectors de la revista Melody Maker van votar a Redding com el Top Male Singer, desplaçant al mateix Elvis Presley. En 1967, Redding ja venia  més discos que Frank Sinatra i Dean Martin.

Otis Redding va escriure gran part del seu propi material, de vegades amb l'ajuda del guitarrista Steve Cropper de Booker T. & MG. Tot i això, l'èxit del cantant estava principalment limitat al mercat del soul; els seus singles llavors només es s'asomaven lleugerament a les llistes de pop. No obstant això, va ser tremendament respectat per molts grups blancs, especialment els Rolling Stones, que van versionejar "That's How Strong My Love Is" i "Pain in My Heart" de Redding. (Aquest tornaria el gest de respecte mutu amb "Satisfaction.")
Un altre dels grans èxits de Redding va ser l'any 1967 amb el tema "Tramp", un duet amb la seva companya de Stax Carla Thomas. Va ser el mateix any que va començar a mostrar indicis de fer grans incursions en el públic blanc, particularment amb una actuació al Monterey Pop Festival (també publicat en el disc) la qual va tindre molt bona acceptació. El triomf més important de Redding, però, va arribar pocs dies abans de la seva mort, quan va enregistrar el trist "(Sittin 'On) The Dock of the Bay",  Redding mai no va poder escoltar la versió final de la seva cançó més gran, ja que els seus efectes memorables de soroll de les ones i les gavines es van agregar pòstumament.

l'Estrel.la del soul moria en un accident aeri a Wisconsin el 10 de desembre de 1967, en un accident que també va cobrar la vida de quatre membres de la seva banda de suport, els Bar-Kays, l'únic supervivent va ser el trompetista Ben Cauley, aquest es va aferrar a un coixí fins que va ser rescatat,  un altre membre de la banda, James Alexander, va viure perquè viatjava en avió comercial, ja que no hi havia lloc a bord del Beechcraft. La causa de l'accident segueix sent un misteri, probablement va ser una combinació del mal temps i l'error pilot, però, només aquell any hi van haver més de 600 accidents mortals als EUA que involucraren avions privats i les investigacions no van ser molt exhaustives. No obstant això, es va observar que el pilot estava acostumat a volar en el sud més càlid i no estava familiaritzat amb les condicions hivernals a Wisconsin. En el moment de la seva mort, Redding havia enregistrat prou material per omplir tres àlbums més, que també es van publicar a títol pòstum, per la qual cosa els èxits van continuar arribant després de la seva mort.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

MIQUEL INJECTION, The Scorcher crew