EL CORRECTOR soul, jazz i ritmes jamaicans a les ones asturianes.

 Fins a terres asturianes ens traslladem, per fer-nos resó d'un programa de radio carregat dels sons més negres, parlem d'EL Corrector, programa dedicat a la difusió de Ska, Reggae, soul etc.  El Corrector s'emet cada dimarts des de les 22:00 fins les 23:00 a Radio Kras (105.00 FM), coneguem un poc més de prop el contingut d'El Corrector i fem un petit repàs al passat de les radios lliures asturianes, tot de la má de Rafa R. Valdés un dels reponsables d'infectar les ones asturianes cada dimarts dels sons negres més primitius.



-Conta'ns una mica com varen ser els començaments del programa, era la primera vegada que feieu radio o ja tenieu algún precedent. Conta'ns també un poc de com es Ràdio Kras, 
A l'era pre-internet, siguent  jo adolescent, les ràdios lliures eren junt a las cintes que ens pasavem amb els colegues, la font primària de coneixements muscals, en especial al referent als sons que no apareixien als canals oficials i/o comerials.
A Uviéu (Asturies), a començament dels anys 90 existien (encara existeixen) dues ràdios lliures, Ràdio QKracha i Radio Sele (que emet progràmes integrament en llengua asturiana). A  Radio Sele teniem acces a contrainformació (programes com "Andecha Obrera" o "A la solombra'l texu") a música asturiana especialment al programa "Rockmería" que dirigía Xune, cantant del grup Dixebra, a Radio QK, ademés de contrainformació i havien programes dedicats a l'antimilitarisme, anti-racisme etc. allà feien un programa dedicata al Ska "Radio Krimen" , també hi havia un de reggae, el "Rasta revolution"que realitzaba Luis Coya, responsable de  la nit reggae a la capital asturiana, també escoltavem rock radikal basc al programa "Gora Herria", parlem dels anys 1992-1994 época dels fanzines, en aquest sentit recorde Acción Antifascista Oviedo (más tard pasaría a denominarse Antifa Uviéu i el fanzine, Antifaz), arrel del qui vaig coneixer les idees de S.H.A.R.P., els fanzins arrivats de fora d'Asturies i que el staff del programa difonia a "Radio Krimen" (United Skins de Vigo, Black&White de Iruña, Krápula de Segovia i Shanty Town de Madrid) i perque no, la lectura de les aventures d'en Pedro Pico i Pico Vena que setmana rera setmana publicaba Carlos Azagra a El Jueves.

Ja començat el segle XXI vaig participar a la secció de resenyes  al programa "Paraísu natural" de la RTPA (radio pública asturiana), però va ser quan em vaig traslladar a Xixón (Asturies) a viure quan vaig començar a tindre relació amb la radio lliure local, Radio Kras, amb més de 25 anys emetent i on des de fa més d'un any faig el "El Corrector", programa dedicat a la música negra, ademés de formar part de la junta directiva de la radio.
El Corrector s'emet  tots els dimarts de 22:00 a 23:00 hores en riguros directe, puguent escoltar-lo al  105 de la FM a lles ones asturianes i a tot arreu vía internetc a www.radiokras.org


-Havies tingut altra relació amb la música, havies tocat en bandes etc.?
Crec que la major relació amb la música, l'havia tingut entre el 1998 i 2000, quan realitzava el fanzine  Skandalera, per on varen passar, d'una forma o un altra, dotzenes de bandes de diversos estils musicals des de l'oi! fins al Ska.

-Quins son els estils que sonen al Corrector?
El Corrector s'autodefineix com un programa de música negra, perque  no pose temes d'un únic estil. Si tinguera que realitzar una estadística, crec no equivocarme al afirmar que el que més sona es jamaicà, soul y jazz, amb introducció ocasional d'altres estils i perversions diverses.


-Quin es el format habitual del programa?
Es un programa setmanal d'un hora de duració, al que només es punxen temes en vinil, però que no te una estructura rígida. A modus indicatiu us poc dir els últims programes emesos: un monográfic repasant la història dels Ska Flames; un especial dedicat a repasar las produccions de Los Granadians amb ocasió de la seva visita a Xixón per tocar a l'Euro Yeyé; una edició dedicada a punxar novetats discográfiques; i deversos rounds d'un combat que estic realitzant amb el Rompepistas, altre dj local. Tot això com deia abans en riguros directe i en la major part de les ocasions amb el recolzament logístic de la meva dona.A Radio Kras hi han programes que utilitzen cd, altres mp4... però, quan vaig arrivar només jo feia servir vinils, ara ja hi ha algún altre company que comparteix eixa passió, en quant a l'estil, només el meu programa es centra en ritmes negres.



-Quina banda o quines bandes penses que tenen un lloc fixe al programa?El que es diu fixe, només The Selecter, ja que vaig fer servir el "On my radio" com a sintonia. Més que de bandes, deuria de parlar de segells: Trojan, Stax, Liquidator, Motown, Atlantic, Two Tone, Soul Jazz, Jewels, etc.


-Quina de les bandes actuals t'ha sorprés més o troves més interessant?
M'han agradat molt els ultims treballs de gent que porta un fum de anys: el "Reggaláctico" de Los Granadians; el ep de Los Tremendos Corquettes (ex-Banana Boats i ex-Starlites); el lp de Rubén López & The Diatones; el single de Dr. Calypso; el single de Dr. Jau amb Puño en alto Records; o el single dels Kinky amb els cantants de Hepcat. parlant de grups més joves m'agradà molt  "Levitant a la deriva" dels Gramophone Allstars; el 7" de Los Aggrotones, el cd "Vampire Lover" dels Transilvanians i el poc que he pogut escoltar vía internet de la nova banda de Teddy Dos Dedos García, per apuntar algunes referències.


-Realitzeu alguna activitat a banda del programa?, ja puguen ser punxades, concerts, gales benefiques...
Sí, de tant en tanto surgeix la posibilitat de punxar, així doncs fem, des de festes contra el racisme fins events per recaptar fons per a mitjans de contra-informació (Diagonal&Glayíu). L'última va estar intalant  en un camió que obria la Marxa Negra (marxa realitzada fins a Madrid pels miners de les conques asturianes, en protesta pel conflicte mantingut amb el govern espanyol) que juntar milers de persones a Xixón contra els causants de la crisi econòmica i els retalls socials, i des d'on vaig propagar una bona ració de bombees en forma de reggae i soul.


 -Com veus el futur de les ràdios lliures i/o les radios en format tradicional, amb l'incursió de ràdios online?
En quant a a la quantitat de gent que ens escolta, ens es impossible a hores d'ara saber quanta gent segueix el programa. Per altra banda, cal dir, que no es un bon moment per a les radios lliures, abans d'internet les escoltava i participava molta més gent, Ademés la radio (al cas de Radio Kras, es manté amb la quota dels sócis) resisteix  amb dificultats, porque som pocs sócis, la SGAE amenaça continuament amb factures i judicis i la Jefatura Provincial de Telecomunicacions ens acosa i amenaça amb el tancament.

Des de l'Allnighter us desitjem la millor de les sorts amb el programa i la radio, tot el nostre suport a la vostra iniciativa, que dure molts anys.








Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

MIQUEL INJECTION, The Scorcher crew