AMUSIC SKAZZ BAND, Jamaican jazz amb Barretina



Fem un repàs a l'història de la banda osonenca Amusic Skazz Band en la seva retrobada amb als escenaris, xarrem amb l'Eric Herrera trombó i bateria de bandes com Mount Zion, AMusic Skazz Band, Dr. Calypso entre un llarg etc. qui ens contarà alguns detalls d'aquesta represa de l'activitat per part del grup català d'Ska-Jazz.


Cap a meitat dels anys 90 el panorama skatalitic a la Peninsula Iberica, amb excepcions puntuals, estava dominat per la velocitat i les influències de l'era 2Tone, inclús podriem parlar d'una clara vinculació amb el Punk, si parlem dels grups valencians, d'entre tota aquesta escena skatalitica tan diversa, va naixer Amusic Skazz Band, un grup de 10 músics de la comarca d'Osona, els quals influènciats pels sons més tradicionals de les bandes jamaicanes, desenvoluparen la fusió d'aquestos sons caribenys amb el Jazz, incorporant elements poc emprats fins aleshores per les bandes d'Ska, com la flauta travessera, donant així un cop d'originalitat i convertint-se en pioners, dins l'estat espanyol, junt amb els valencians Skaks (1997) en aquest subgenere conegut com Ska-Jazz o Jamaican Jazz.

L'any 1996 veu la llum Amusic Skazz Band (1996), el primer treball dels Osonencs, un Mini-Cd de 4 temes, que obria amb el tema Bridge view dels Skatalites, i on només el tema Take it Easy compatava amb lletra i que Núria Guillen pianista de la banda era l'encarregada d'interpretar, completaven aquest primer treball el tema Jimmy's Calypso i la versió On The Trail de Ferdé Grofé, revisat per Clark Terry.

Dos anys més tard veia la llum Amusic fruits (1998) on després d'una original introducció, el tema I'm Begginings to See the Light, anunciava el que estaves per sentir, un treball impecable d'Ska-Jazz on el piano cobrava gran protagonisme, sempre recolçat per una gran secció de vents. Versions com I'm The Mood for Ska de Lord Tanamo, Soon You'll be Gone dels Blues Busters o Mosaic inspirada en el tema d'Art Blakey, omplien aquest treball de 10 talls de Jamaican Jazz on hi havia espai per experimentar amb el Soul o el Calypso.

Despés d'un parentesi de 3 anys, la banda reprén l'activitat, presentant-se amb el treball Jazzing you! (2001) sota el braç, siguent aquest l'últim treball del grup fins ara, en aquest àlbum la veu cobra més protagonisme que en altres treballs arrivant a ser present en 5 dels 10 temes que conformaven el disc, encara que la linea principal de la banda es la mateixa Ska-Jazz, deixen caure altres estils com el Latin Soul, i s'aprecia potser una inclinació més clara cap a l'Ska.

-Conta'ns com ha sigut aquest retrobament amb els escenaris, sou la mateixa gent, hi han noves cares en la formació?
Va ser idea de l'Albert, el flautista, celebrar amb una tornada als escenaris el desè aniversari de l'últim concert. És una simple i amistosa tornada sense grans pretensions. Actuar en llocs agradables i passar-ho bé. No som exactement la mateixa gent, hi ha noves i joves incorporacions.

-Es una tornada limitada o no us marqueu dates i aneu fent?
Segurament que farem tot l'any 2013 i prou

-Que han estat fent els membres de Amusic SB durant aquestos anys, en quins projectes haveu participat?
Ufff... 10 anys dona per moltes coses. jo mateix he estat en mil projectes de diferents estils (Dr. Calypso, Dijous Paella, El Belda i el Conjunt Badabadoc...), i la resta alguns han continuat amb la música, com és el cas del baterista, en Marc, que s'ha introduit en la música clàssica, o en Guillem i l'Anxo amb diferents bandes de pop i rock. Altres han compaginat la seva feina amb algunes excepcions musicals.

-Com explicaries a la gent més jove que no va poder gaudir de la vostra a musica als anys 90-2000 que es Amusic Skazz Band?
Som una banda nascuda per l'amor a l'ska i el jazz, i influenciats directament per les grans bandes d'aquest estil com The Skatalites o els New York Ska-Jazz Ensemble. Els anys 90 es van posar de moda dins l'ambient skatalític i nosaltres vam agafar el guant convertint-nos en la banda degana d'aquest subestil als Països Catalans.

Formació 1996
-I en quant al repertori, hi han novetats o pel moment feu ma dels temes antics?
Fem gairebé el mateix que quan ho vam deixar; els temes de l'últim disc (Jazzing You, Tralla rec.), i versions de l'ska clàssic

-Si fem una visió al passat, Amusic Skazz Band, va naixer en una epoca on l'ska al nostre país estava dominat per bandes de tall senzill i ritmés frenetic, llavors va apareixer Amusic Skazz Band al Principat i Skaks al País València, buscant el so més tradicional. Penses que això va suposar un canvi d'orientació i va motivar altres bandes a buscar sons més classics?
N'estic completament segur, tot i que com passa en totes les arts, crec que la influència estrangera també hi té molt a veure. És a dir, quan vam sortir nosaltres i els Skaks, i no oblidem la banda de ska i soul, La Thorpe Brass, també a fora van començar a petar els nous sons clàssics del Dr. Ring-Ding, i més endavant dels grans Hepcat. Tot això va trencar definitivament l'ska-rock més fred, i conegut com a un revival de la 2 Tone, de totes aquelles bandes alemanyes com els The Busters o els No Sports que van ocupar les ansioses orelles d'una nova fornada de skinheads i amants de l'ska a casa nostra. En tot cas, un respecte per a totes aquelles bandes també...
Formació 2012
-Quin panorama músical us haveu trobat, com veieu l'escena a hores d'ara?
Ui, jo estic una mica desconectat ara, però crec que des de uns anys ençà, el que més ha sonat en aquests cercles és l'early reggae. I sobretot arrant d'un fenomen espectacular que ha trencat motllos en aquests ambients, i que a mi també em fascina. Em refereixo als americans de la costa oest, The Aggrolites.

-Amusic Skazz band (1996), A musical fruits(1998), Jazzing you(2001), haveu de buscar nom per al 2013?
No, simplement. Amusic Skazz Band.

-Que li demanes/eu al Caga Tió per a aquesta nova era dels Amusic?
Concerts i alegria, que són de fet, les dues excuses que ens hem imposat per aquest retorn. Ah! i un concert a l'antiga Saguntum, no?






Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

MIQUEL INJECTION, The Scorcher crew