THE BEATLES van de Reggae (Part I)

L'influència de la banda de Liverpool en alguns estils musicals o la l'essència del seu estil en moltes bandes a hores d'ara es incuestionable, si parlem vers la música jamaicana, es com a minim curiós, suposem que davant la gran quantitat d'artistes jamaicans que emigraven cap a l'illa britanica als anys 60, una forma de guanyarse al públic anglès o d'entrar de bon peu al mercat britànic, era fer una versió d'una banda de casa que gaudia d'un exit més que notable, era quelcom que les companyies no podien deixar escapar. Com a evidència la quantitat de recopilatoris editats de versions de la banda de Liverpool en clau jamaicana, ja que molts son els artistes de l'illa caribenya que durant la història s'han aventurat a fer un "cover" de la banda de Lennon, Mc Cartney i companyia, en aquest article farem un xicotet repàs a algunes de les millors versions, al nostre parer, del Beatles en clau jamaicana, la gran majoria si no totes editada com no podia ser menys per Trojan Records dins la Trojan Beatles Tribute Box Set.


MARCIA GRIFFTHS - "DON'T LET ME DOWN"
Començarem com no podia ser d'una altra forma amb la versió "Don't let me down" de la senyoríssima Marcia Griffith, versió inclosa al seu disc "Play me, Sweet & nice" de Trojan Records l'any 1974, tema que anteriorment havia sigut versionat per Harry J Allstar de forma instrumental amb el seu Hammond com a protagonista i que el productor va incloure al magnific disc "Liquidator"  l'any 1969.
"Don't let me down" poseia un estil Soul adolescent, amb una linea de baix mitjana i una guitarra que ajudava a frenar el ritme frenètic dels arranjaments, tot adreçat per la veu de Marcia que fa assaborir la melodia del tema.





SLIM SMITH - "I WANNA HOLD YOUR HAND" 
Gravat pels de Liverpool l'octubre del 63, en aquest cas el nostre protagonista es el jove Slim Smith, descrit per Steve Barrow i Peter Dalton al seu llibre The Rough Guide com una de les millors veus emergents a l'era Rocksteady, Slim va ser membre fundador de The Techniques primer i més tard de The Uniques, tot sota les ordres de gent com "Sir" Duke Reid, Byron Lee o el mateix Curtys Mayfield. Slim moria l'any 1973 als 25 anys d'edat truncant una més que prometedora carrera. Degut a l'èxit que va tindre l'artista les seves obres es van re-editar majoritariament en recopilatoris com el A Unique Technique, Classic Rocksteady & Reggae 68-72, editat per Westside records l'any 2000 on s'inclou la versió de Mc Cartney & Cia.





ERNEST RANGLIN - "YOU WON'T SEE ME"
El senyor Ranglin es llançà a versionar de forma magistral el tema "You Won't see me" enregistrat al disc Rubber Soul per la banda de Mersey l'any 1965. la versió fou gravada dos anys més tard per Ernest Ranglin a Federal Studios amb una linea d'ska i on el guitarrista jamaicà es llueix puntejant de forma incansable amb la seva guitarrra, mostrant la seva vessant més jazzistica, no obstant el compositor jamaicà va gravar alguns treballs de jazz a principis dels 60, abans de treballar amb els grans productors jamicans com Lee "Scratch" Perry o Clance Ecles i de participar en cançons clau dins el gènere skatalitic com "My boy lollipop" de Millie Small, "Rivers of Babylon" de Melodians o "It Hurts Be Alone" dels Wailers.







THE CRYSTALITES - "LADY MADONNA"
Single original dels Beatles de l'any 1968, Versionat l'any 1970 sota la producció de Derrick Harriot al disc instrumental nomenat "Undertaker" que van editar els jamaicans The Crystalites. Amb una linea de baix contundent com  eix principal de la cançó, el Hammond de Wiston Wright pren l'iniciativa i es fa  protagonista acostant el tema al jazz, una versió fantastica de pur Boss Reggae.






ROSALYN SWEAT & THE PARAGONS - "BLACKBIRD"
Tanquem la primera part d'aquesta selecció de "covers" dels Beatles amb la veu femenina de Rosalyn Sweat, acompanyada de la banda The Paragons, autors de temacles de grandíssima qualitat convertits en clàssics  com "On the beach" per posar un exemple. El tema obria el disc que la banda i cantant jamaicana gravaren conjuntament l'any 1974 per Treasure Isle, sota supervisió de Duke Reid. Lo cert es que no hi ha molta informació sobre la cantant, ni sobre el tema en questió. La cançó es una versió del tema original gravat pels Beatles l'any 68, inclós al seu doble album amb el nom de la banda, també conegut com "The White Album", en quant a la versió, es un reggae en la seva cara més comercial, pròpi del que es venia fent cap als any 70 i que mostra que malgrat el canvi d'orientació d'alguns artistes, encara es podien trobar gran temes.



Continuarà...











Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

MIQUEL INJECTION, The Scorcher crew