El gran McCoy... McCoy Tyner.



Parlar de McCoyTyner es parlar d'un dels pianistes més influent en el jazz dels darrers 50 anys ,el seu estil ha sigut emprat per gairebé tots els pianista més vinents. Un virtuós de gran alçada i originalitat incomparable per la seva forma de tocar a principis dels anys 60, Tyner (com Thelonious Monk) no va alterar el seu estil en tota la seva carrera, però sense deixar de créixer i solidifcar aquesta .

Tyner es va criar a Filadèlfia, on començà a estudiar piano a l’edat de 13 anys, les seves principals influències van ser els seus veins Richie i Bud Powell, siguent aquest últim un dels principals pianistes de l’escena Bebop i amb qui Tyner perfeccionaria el coneixement de l’armonia i els pedals En 1953 va coneixer a John Coltrane amb qui tocà “Red Rooster” encara que els seu debut discografic fou amb Art Farmer i la Benny Golson Jazztet, però, després de sis mesos va deixar el grup per unir-se a Coltrane de nou. Pocs pianistes de l'època tenien el poder i l'estil obert de ment per complementar i inspirar Coltrane, la carrera de Tyner, mai es va veure enfosquida per l’innovació del saxofonista. Durant els anys amb Coltrane (1960-1965), el pianista també va enregistrar les seves pròpies creacions per al segell Impulse! com els fantastics “Ballads & Blues” i “Live at Newport” tots dos l’any 1963. L’any 1967 Tyner signa amb el mític segell Blue Note debutant amb el segell amb el disc “The real McCoy”.

Després de deixar Coltrane, Tyner va treballar com a acompanyant (ni mes ni menys  que amb Ike i Tina Turner) i va conduir els seus propis grups. Després de signar amb Milestone a 1972 , Tyner va començar a ser finalment reconegut com un dels grans.  L’any 1978 forma part d’una gira “d’All-Stars” junt a Sonny Rollins entre altres i enregistra un duet  amb Stephane Grappelli, Tyner va tocar sobretot amb els seus propis grups des dels anys 70, que van anar des d'un quartet amb Azar Lawrence i una big band amb el seu trio. Durant aquesta decada cal destacar “Sahara” i “Enlightment” tots dos de gran qualitat rebent les millors crítiques. En els anys 80 i 90, Tyner va rodar pels segells (les seves antigues llars Blue Note i Impulse! , així com Verve , Enja i Milestone ) abans d'establirse amb Telarc a finals dels anys 90 i llançar una sèrie d'àlbums com Roots Jazz : McCoy Tyner “Honors Jazz Legends piano of the 20th Century” o "Illuminations" al 2004. El 2007 , Tyner va tornar amb l'àlbum d'estudi de McCoy Tyner Quartet amb el saxofonista Joe Lovano , el baixista Christian McBride i el bateria Jeff " Tain " Watts .

Tyner sempre ha destacat per la seva delicadesa i lluenta sonoritat convertint-se en un dels grans de Modern Jazz, sense dubte haver estat al costat del gran Coltrane va marcar els esdevenirs de la seva carrera.




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

MIQUEL INJECTION, The Scorcher crew