Entrevista a... PASAPOGAS HAMMOND QUARTET

Saps d'aquelles bandes que a primera vista t'entren, sense escoltar-los, veient la seva imatge, la portada d'un disc, digam et sedueixen a simple vista, doncs Pasapogas Hammond Quartet son uns d'ell, però lo millor d'aquest quartet d'Elx (Baix Vinalopó) no es l'imatge, cuidada, elegant... sino el seu so, melodies seixenteres on es barretja el millor modern jazz encapçalat pel Hammond, amb el millor Soul, en definitiva bon gust en tots els aspectes, desitjant vore-los en directe.


- Conteu-nos breument la historia de la banda, quan es forma, qui la composa i d'on venen els membres de Pasapogas. 
A la primavera del 2011, Àngel Soriano (ex-Circulos), Santi Vilella (ex-Afterglow) i Jero Colomina (ex-Circulos), se'n van de retir espiritual al monestir cistercenc de Poblet a terres Tarragonines, buscant un senyal que els indicarà què fer amb les seves vides musicals. 

Després de dies de misses a l'abadia, escoltant cants gregorians d'aquells monjos blancs, el so de l'òrgue de tubs emulant la veu de Déu, la intensa aroma de l'encens, les energies tel·lúriques de la mare terra que en aquell lloc exerceixen una força inusual, la presència de les tombes dels reis de la corona catalano-aragonesa i bastants ampolles de vi negre del Priorat; escoltaren a l'uníson una veu que els va comunicar "Si voleu envellir amb dignitat damunt d'un escenari i prolongar la vostra idiotesa adolescent per més temps, Mod-Jazz idiotes , Mod-Jazz ...!! 

Un any més tard, després d'un concert dels Vibe-Creators (València); el seu orguenista, Sergio Albentosa, ens va presentar al Saxofonista valencià Ricard Chumillas "Chumi" (ex-Goldfinger) alguns concerts i la publicació del Dancing Times!! 
Pel que fa al nom del grup, el “Pasapoga” va ser una sala de festes moderna i elegant que va existir des de 1942 durant dècades als baixos del cinema avinguda, a la gran via de Madrid. I a cada poble o ciutat de províncies, com ho és Elx, també va existir la seva sala Pasapoga amb el seu combo de dancing Jazz!! 

- D'on surgeixen les vostres influències, qui son els vostres referents musicales?
 Les nostres influències vénen de l'escena modernista londinenca dels 60, tradicional devoradora de sons negres i músiques instrumentals. Booker T & The Mg s, George Fame, aires del Flamingo Club, Small Faces, Jimmy Smith, Jack Mc Duff, Jimmy McGriff, Big John Patton, Billy Larkin and the Delegates, l'anomenat so Club o Mod-jazz!!

- Si algú no vos ha escoltat mai i llig el nom es farà la idea de que el hammond es l'instrument protagonista o amb més pes en la banda, que li diríeu referent a la resta d'instruments que formen el combo? 
Volíem que el nom del grup definís ràpidament com era el nostre estil musical. I la paraula Hammond defineix com cap altra el so club i, com no, sempre omnipresent en la cultura Mod. 

- La base es el Hammond jazz o Soul jazz, si no m'equivoque, quins altres estils trobeu que s'introdueixen en el so de la banda o que inevitablement es veuen reflexats? 
Per descomptat: R&B, Latin Jazz, Soul i Northern Soul i, fins i tot, la Bossa Nova. Sense cap mena de dubte aglutinem un compendi d’estils que encaixen a la perfecció amb allò que qualsevol Mod espera d’un grup musical. 

- Acabeu d'editar el vostre primer treball, un EP nomenat "Dancing time!" editat pel segell Tweed Jacket Records. Què ens podeu contar d'ell, podríeu fer breument un repàs tema per tema en 4 línies? 
Ens agrada definir-lo com un EP de Mod-jazz en línies generals. Però cada tema té el seu color, encara que tots sonen a Pasapogas. “Dancing time!” és un tema Soul (amb clares influences Northern Soul), al que se li podria adaptar una lletra fàcilment. “Samberry cream” és un tema divertit de Latin-Jazz, l'esperit de Mongo Santanaria sobrevola l'ambient. “Welcome, Mr Lambert” és un R&B sincopat molt modernista i “I am a Circles” un tema Groove amb certs coquetejos funk! 

- Què ens podeu contar de la gravació, estudi, productor etc. haveu enregistrat alguna cosa més per a més endavant o recopilatori etc? 
Està gravat en els estudis Eurotrack, d'Elx, amb José Manuel Maldonado, un tècnic de so molt professional, que va saber entendre les nostres indicacions i amb el qual hem treballat molt a gust. La producció és pròpia i, sincerament, ens hem acostat prou a allò que volíem aconseguir: elegant i cool... Estem molt satisfets amb el resultat obtingut. Hem fet servir un Hammond amb Leslie, amplificador Vox de vàlvules i, per descomptat, tot els instruments i percussions que estan gravats són “reals”, res de pre-gravats ni sons “enllaunats”. 


L'EP ha vist la llum de la ma de Tweed Jacket Records, a hores d'ara sou la primera referència, es un projecte de la banda, algun amic o algun aventurer que es llança a editar i ha apostat per vosaltres cegament? 
Tweed Jacket Records és el nostre propi segell discogràfic i és un projecte que acompanya la banda, però que també pot servir per a editar treballs d'altres bandes que es moguin en les nostres mateixes coordenades. 

Si parlem de la vostra ciutat, es una zona on, per dir-ho d'alguna manera, l'escena Mod ha estat molt activa des de fa molts anys (bandes, Djs, weekenders...) una mena de referènt Mod al País Valencià. Quina acollida esta tenint el vostre treball i la banda en si, us sentiu arropats? 
El Circles Club va néixer als 90 com a club de fans de “Los Círculos”. Avui dia és molt més, és un ens de vida pròpia, amb djs, músics, dibuixants, però, sobretot, camarades. 

Parlant del directe, en que es basa el vostre show, a banda dels temes propis, feu sonar alguna versió? 
De moment no podem completar un directe sols amb temes propis (tot arribarà...), però ens encanta fer versions de temes que ens han deleitat de sempre, com ara “Alligator Boogaloo”, de Lou Donaldson, “Chitlis con Carne”, de Kenny Burrell; temes de Booker T & The MGs; Billy Larkin; Jimmy McGriff; Big John Patton i, fins i tot, els mítics Small Faces. 

Parlem del futur de la banda, supose que ara fareu rodar l'EP per presentar-ho en directe, que teniu a la vista? 
Volem començar a presentar per diferents ciutats el nostre EP a partir d’aquest estiu. Ja tenim alguns concerts previstos a Madrid i Barcelona, a falta de concretar la data. Us anirem informant.







Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

MIQUEL INJECTION, The Scorcher crew