Robert Abella ens presenta: QUÈ T’EMPATOLLES ARA? – 4, MODS I CICLISME Dedicat a Carles Belda.
Dues són les maneres amb què es manifesta la relació entre mods i ciclisme.
La primera cal buscar-la a finals dels 50s i principis dels 60s, en els mesos de gestació del moviment Mod, de transició entre el Modernisme i el Modisme. Durant els 50s aquells que havien identificat els primers modernistes pels clubs de jazz del Soho els coneixien com “aquells que eren com els nord-americans”, cosa que havien aconseguit no només per amerar-se de les darreres tendències del Modern Jazz nord-americà sinó també per la relació directa amb els marines nord-americans destinats a les bases dels voltants de Londres que van contribuir decisivament a donar forma a aquest ambient empindolat d’eterna nocturnitat. Però, a mesura que la dècada va anar avançant, tothom, i especialment els joves, va anar americanitzant-se. A finals dels 50s la immensa majoria dels joves de les classes populars demostraven la seva americanització sense necessitat de freqüentar el Soho. A part que aquesta americanització abastava la majoria d’aspectes de la vida quotidiana dels britànics i de tot el bloc capitalista, el rock-and-roll havia impulsat l’escena del Skiffle que feia furor entre el jovent anglès en detriment del Swing, encara que la influència cultural més avassalladora va venir de la mà del cinema. Davant d’aquest panorama, els modernistes van sentir la necessitat de desmarcar-se d’aquesta americanització popular i preservar la seva originalitat exclusivista adoptant una modernitat inspirada en models diferents.
![]() |
Fausto Coppi |
Com recorda Graham Hugues, un modernista d’aquells temps, al llibre “Mod, a very british phenomenon” de Terry Rawlings: “Seguíem el Tour de França i tots els nostres herois eren ciclistes italians, bàsicament perquè eren estrangers. Els nostres herois esportius pugnaven amb els nostres herois cinematogràfics. Res de futbolistes o cricketers anglesos com els altres adolescents. En lloc d’Stanley Matthews, nosaltres seguíem Louie Jean Balvet i Fausto Cockpee. Només per ser diferents i perquè ens agradava la seva imatge. Tenien estil.” (Noteu com escriuen Fausto Coppi i Louis Bobet!) No van abandonar les seves tendències musicals nord-americanes -encara que es van reforçar cap a la marginalitat de la música racial negra, això era més rhythm-and-blues i ska, sense oblidar el jazz- però estèticament van girar la seva atenció cap al continent europeu, on especialment italians i francesos demostraven ressorgir de la devastadora guerra amb un cinema més arriscat, artístic i connectat amb la realitat que els americans, i seduïen amb un estil estètic més mediterrani, sofisticat, elegant, vital, sensual... més modern! Només cal recordar com són d’essencials per a la cultura modernista pel·lícules com “La Dolce Vita” o “À bout de souffle”, actors com Marcello Mastroianni, Jean Paul Belmondo o Alain Delon, La Nouvelle Vague, Jean-Paul Sartre o Albert Camus, l’Italian Look, les escúters italianes Vespa i Lambretta, el French Cut... Res et podia fer més cool que et veiessin a una terrasseta llegint un diari, una revista o un llibre en francès mentre et prenies un cafè cappuccino i et fumaves un Gitanes. Doncs, seguir el Tour de França i el Giro d’Itàlia igual: era cosa de joves diferents i avançats, de gent cool... de modernistes.
![]() |
John Lennon |
![]() |
Paul Weller |
A partir de l’edició del single ’”Absolute Beginners” a l’octubre del 1981, els Jam, llavors el grup més popular i influent de tots els relacionats amb el revivalisme Mod, van fer un significatiu gir des del Pop purament britànic de Beatles, Kinks, Small Faces o Who cap a sons més ballables, més negres, més clubbers, i la seva imatge també va canviar en consonància. A Weller se’l veu llavors vestint abrics Crombie, dessuadores Lonsdale i mallots de ciclisme, i calçant sabates Shelley en un model inspirat en les de ciclisme. Weller recupera l’original connexió mod ciclisme-ball, però actualitzant-ho lluint mallots moderns d’aquell moment, i no com faran la majoria de mods revivalistes que preferiran recuperar els mallots originals dels 50s i 60s.
Només un parell d’anys després, Weller ens presenta el seu nou grup, The Style Council, com un projecte que ha de superar la tradició britànica que encarnaven els Jam amb un modernisme internacionalista que buscarà la seva originalitat en la influència continental. Sí, com aquells modernistes de finals dels 50s. O sigui, superant el Modisme amb Modernisme. En els seus primers mesos de vida, The Style Council es fan sessions de fotos a Paris, fumen Gitanes, citen Jean Paul Marat, recuperen per a la música moderna la influència del modern-jazz, el latin-jazz i la bossa nova, graven cançons com “Paris Match” i “Down In The Seine” (on demostren la seva admiració per Jacques Brel)... i es fan fotos i graven vídeos practicant el ciclisme! Aquesta vegada, doncs, ens recupera l’original connexió modernista ciclisme-continentalisme.
![]() |
Bradley Wiggins |
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada