Entrevista a ARTE POP
Parlem amb Paco Vila, ex-baixista de dos del grups referents dins l'escena Mod a final dels anys 90, els mítics Flechazos de Lleó i els castellonencs los Buhos. PacoVila ens parla del seu nou projecte junt a un altre ex-membre de Los Buhos, el també castellonenc Pedro Safont, tots dos son la columna vertebral d'aquest grup nomenat Arte Pop.
-Conta'ns per a qui no us conega, sobre tot la gent més jove, qui conforma Arte pop i d'on veniu.
Arte Pop som bàsicament Pedro Safont (baix) i Jo Paco Vila (guitarra i veu ), bateria no en tenim fixe, ja que de moment tant al directe com a l’estudi s’han alternat Jaume Tàrrega i Alfonso Pachés.
Pedro i jo vam tindre un grup a principis dels 90, ens deiem Los Invasores, alternavem versions dels 60 i del revival amb composicions pròpies, el grup es va disoldre perquè jo me’n vaig anar a Lleó a tocar el baix amb Los Flechazos, aleshores va ser quan Ivan Chabrera va proposar a Pedro i a Joaquín Sanchís (bateria de Los Invasores) formar Los Buhos, a l’última época de Los Buhos Pedro va deixar el grup ivcom que jo ja havia tornat de Lleó el vaig sustituir.
-Quin es l'estil concret d'Arte Pop, quins grups us influèncien i que pot oferir de novedós i que pot tindre de clàssic,?
La novetat que té Arte Pop és que per fí Pedro i jo hem coincidit a l’estudi de gravació, a l’época de Los Invasores no vam arrivar a gravar res a l’estudi i desprès a Los Buhos no vam coincidir, ja que jo el vaig sustituir a ell. L’estil que toquem a Arte Pop és una barreja de les meues influències, ja que soc jo qui composa: des del Pop i el R&B dels 60 (amb una clara prefèrencia per els Who i la pre-psicodèlia ) fins al revival mod del 79, els grups 60’s/mod europeus i estatals dels 90 (The knave, The clique, Jaybirds, Imposibles, etc…). La major part de la música que escolte d’ara mateix és prou revivalista i basada en els 60 i 70, per la qual cosa podem dir que Arte Pop practiquem (com el seu propi nom indica) música pop des d’un punt de vista clàssic de la paraula, no som massa innovadors, com ja he comentat l’única novetat és que hem fet el que no vam fer a Los Invasores, que és gravar un disc, també és la primera vegada (després de molts projectes i participacions ) que puc dir que he fet un disc senser
amb temes composats i cantats per mí.
-Des de los Buhos, quina ha segut la vostra relació amb la música, havieu perticipat en altrés projectes?
Jo personalment després de Los Buhos he estat col.laborant en diferents projectes musicals d’amics amb concerts puntuals, he col.laborat i col.laboro també amb el cantautor castellonec Carlos Vargas, després vaig estar uns mesos com a guitarriste amb Contratempo, amb els que vaig fer dos concerts, i més recentment he segut tromboniste a Bandits, amb els que he estat dos anys i mig, però els he deixat amigablement per a centrar-me amb Arte Pop, segurament entraré amb ells a l’estudi per a gravar un dels temes dels seu proper disc. De tant en tant he punxat a llocs com el desaparegut L’illa del Tresor a Castelló,o al també desaparegut Shangri-la a Benicàssim, més recentment al Veneno Stereo a Castelló.Pedro a tocat amb Motel uns anys i també a Club 964 i a un grup de versions que té que es diu Rose y sus Esbirros.
-Que us ha motivat per tornar als escenaris?
Bé, en algunes de les col.laboracions de que t’he parlat abans, de tant en tant se m’ha demanat opinió o he arrivat a participar en la part compositiva dels projectes en qüestió, de tal manera que gràcies a això vaig pensar que ja era hora de reprendre la meua vena compositiva i fer el que mai havia fet, que és un disc sencer amb temes meus. Amb els temes fets vaig cridar a Pedro i li vaig proposar gravar-los sense més, però vist que n’hi ha gent que s’ha interesat per el projecte i ens han eixit alguns concerts hem decidit intentar donar-li una continuitat al grup, tota la que les nostres obligacions ens permetran.
-Vos pasà pel cap tornar com Los Buhos per exemple, com han fet gran quantitat de grups?
Los Buhos s’han reunit ocasionalment amb la formació original (excepte el bateria Joaquín). La veritat és que als 90 van tindre una gran repercussió a l’escena 60´s/Mod estatal, a més a més van pillar una época on els segells donaven un gran soport a les bandes i s’editaben grans cantitats de material en vinil, i el públic els comprava i tot rodaba d’una altra manera, ara la música en general està un poc de capa caiguda, la gent no té diners per a comprar discs, els mateixos gastos de correus asfixien a alguns segells discogràfics, està tot molt difícil, però encara n’hi ha gent valenta i fans de la música que porten endavant xicotets segells, la qual cosa és molt d’admirar. Tot açò t’ho dic perquè Los Buhos van gravar un Lp i una colecció de singles magnífics.
-Com us sentiu al tornar després d'aquest parentesi, trobeu que ha hagut un relleu generacional al públic o pel contrari us heu trobat a la gent de sempre.La veritat és que de moment només hem fet 4 concerts, més o menys la gent que hem vist és la de sempre ( la qual cosa també està bé ), falte un relleu generacional com va ocorrer als 90, que vajes a tocar a un lloc i que estiguen els de sempre més 20 o 30 tios/es de 19 anys interesats per la música ( i que donen soport als segells d’ara i no només se gasten 200 pavos en un single rallat de l’any 67 per exemple ).
-Quin grup o quins grups actuals et criden l'atenció, tant estatals com fora de la peninsula.?
Hi han bones bandes estatals com Retrovisores, Granadians, Inmediatos, Mod Time, Glosters, Midnight Shots, Carrigans, Mutagénicos, Magic dildos, Cooper, i bandes d’abans que segueixen al peu den canó com Els Brighton 64, Los Imposibles o Los Buenos ( que s’han tornat a reunir), etc.. de fora m’interessen els Strypes, Movement, Computers, James Hunter, Eli “paperboy” Reed, Stone foundation… també m’agraden The Coral, tot el que faça Paul Weller o algú de la seua banda: Andy Lewis, Steve Cradock, Andy Crofts, ….
-Ens pots avançar algo del vostre primer treball? conta'ns de que parlen les lletres, quin nom portara aquest primer treball etc.
El nom será segurament el titol d’un dels temes: “un sueño, una generación”. Les lletres tracten varies temàtiques, entre elles n’hi ha alguna cosa de temática social (“el fin del mundo” tracta sobre un “trepa” que només pensa en las “pasta”), n’hi ha altres temes que tracten sobre la importància de poder començar de cero en qualsevol moment, de mira cap endavant i només mirar al passat per a recordar el que hajes tret de bò i de positiu, deixar els mals rotllos enrere, tindre il.lusió, per altra banda n’hi ha lletres basades en gent i personatjes que he conegut de vegades que viuen de forma alternativa, un poc fora de les costums i clitxés del sistema, a la seua bola….En quan a l’estil dels temes n’hi ha un poc de tot: power pop, r&b blues, influencies dels Who, un poc de psicodèlia, un tema instrumental, també n’hi ha un tema un poc més intimista que és només guitarra acústica, veu i un cuartet de corda ( com ja van fer The Jam, Style Council, The Squire i altres bandes). Al disc han col.laborat Borja (Bandits) i Rosa Meseguer ficant veus, també Juan Carlos Morcillo (que ha segut el tècnic de sò) ha ficat piano a un tema.
-Com afronteu el futur de la banda, aneu lligant compromisos, aneu fent poc a poc...?
Van eixint concerts i ens anem motivant, el proper serà a L’aplec Modernista del Senia el proper 8 de setembre, després tocarem el 21 de setembre a la festa d’aniversari del café-teatre Corb a Benicàssim, i després estem pendents de si podrem anar a Madrid a novembre al festival Time For Action. El disc esperem tindre’l (bé perquè el trague algún segell o bé perquè l’autoditem nosaltres) per a octubre més o menys, i tenim previst presentar-lo a Castelló i València, no puc dir encara dates exactes, anirem informant. en general hem trobat una bona acceptació.
Van eixint concerts i ens anem motivant, el proper serà a L’aplec Modernista del Senia el proper 8 de setembre, després tocarem el 21 de setembre a la festa d’aniversari del café-teatre Corb a Benicàssim, i després estem pendents de si podrem anar a Madrid a novembre al festival Time For Action. El disc esperem tindre’l (bé perquè el trague algún segell o bé perquè l’autoditem nosaltres) per a octubre més o menys, i tenim previst presentar-lo a Castelló i València, no puc dir encara dates exactes, anirem informant. en general hem trobat una bona acceptació.
Per últim vaig a posar-te en un compromís:
The Who-Doctor,
The Music Machine-Masculine Intuition
Master Apprentices-Wars or hands of time
The Roullettes- Bad Time
The Choir- If these are men
The Choir- If these are men
-Top 5 de Paco Vila que sona a hores d'ara en el seu tocadiscos.
Los Negativos-Capitán escarlata
Al Supersonic and The teenagers-Rumours
James Hunter- Don’t do me no favours
Lukas Sherfey- Broken hearts
Bronco Bullfrog- Look at me
Moltes gràcies i sort amb el projecte, llarga vida a Arte Pop.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada