THE UPSETTERS, la banda de les mil cares.


The Upsetters van ser una de les bandes més importants dins la música jamaicana, podriem dir que més que una banda a l’ús va ser una quantitat de músics de pas, que van tocar com a banda d'estudi amb Lee Perry des de 1968 fins a 1979, així que fins i tot de vegades es confós arrivar a esbrinar quin es el paper de cada músic en cada moment de la seva història.

La banda té el seu inici el 1968, al temps que Perry engega el seu propi segell Upsetter Records, llavors necessitava una banda de suport per al vocalistes que estava produint. Així doncs començà Perry fent-se amb els serveis de Gladdy Anderson i Wright Winston (teclats), Jackie Jackson (baix), Malcolm Lloyd Hugh i "Cames Tin" Adams (bateria) i HUX Brown (guitarra). Llavors el que va començar  anomenant-se Gladdy’s All Star prompte rebria el nom de The Upsetters tanmateix que el seu segell, tots dos deguts al seu exit I’m the Upsetter.

Amb Perry als controls, els Upsetters van gravar alguns dels instrumentals convertits avui en classics del Reggae, sovint inspirats en els spaghetti westerns i pel.lícules d'espies: "Return Of Django", "Man From MI5", "Injecció Live", i molts més. El 1969, "Return Of Django"  va esdevenir un gran èxit a les llistes d’Anglaterra, i l'equip de Perry va atreure l'atenció suficient per estar de gira sis setmanes d'Europa, convertint-se en la primera banda de Reggae que feia gira pel vell continent, malgrat això, a causa de circumstàncies alienes a la voluntat de Perry, All Stars Gladdy no vam poder anar al tour. Perry tingue que fer-se amb els serveis d’una jove banda anomenada The Hippy Boys, que en aquell moment estaven treballant per un altre productor, Edward "Bunny" Lee. The Hippy Boys  estaven formats per Glen Adams als teclats, Alva "Reggie" Lewis a la guitarra, Aston "Family Man" Barrett al baix i el seu germà Carlton a la bateria. Aquesta formació s'acredita generalment com la banda Upsetters original, però el fet és que Gladdy All Stars, van ser els primers Upsetters   (Jackson, Anderson, Wright i Brown que després  formaria part de Toots & The Maytals).

Quan els nous Upsetters van tornar del seu tour europeu, The Wailers van començar una col.laboració revolucionària amb Lee Perry. Entre Bob Marley i Lee Perry hi havia una conexio fantastica, fruït d'aquesta magia van crearen autentics himnes del Reggae. Perry i Marley varen ralentitzar el ritme de les composisicons, creant uannova froam de fer Reggae i així va començar la segona onada.  A l'ombra d'aquests dos gegants, passat el temps s’ha sabut que el teclista Glen Adams també va tenir un impuls definitiu a la música dels Upsetters, en qualitat d'arranjador cap de Perry. El 1971 la col.laboració entre The Wailers i The Upsetters va acabar en un enfrontament sobre diners i els crèdits de composició, i Bob Marley agafà als germans Barrett per unir-se a The Wailers, dissolent així la formació més famosa del  Upsetters.

El 1972, Perry va decidir renunciar a una permanent alineació i simplement utilitza els millors músics que trobava per a cada moment. Durant l'època del Black Ark Studio (1974 - 1979), el nucli de la banda va ser Boris Gardiner al baix, bateria Mikey Richards, Sly Dunbar i Creary Benbow, Earl "Chinna" Smith a la guitarra, i Winston Wright i Keith Stirling en els teclats. Alguns dels Upsetters més notables van estar fundadors dels Skatalites com Tommy McCook, o el veterà músic de Jazz, Val Bennett (que va gravar el saxo a "Return of Django"),  el guitarra Ernest Ranglin i trombó Vin Gordon. L'última vegada que la banda treballà amb Perry com The Upsetters Perry va ser per al seu àlbum The Battle of Armagideon l’any 1986.

Membres de The Upsetters al llarg de la seva història.

Baix: Aston "Family Man" Barrett, Jackie Jackson, Boris Gardiner, Radcliffe Bryan, Robbie Shakespeare, Spike
Bateria: Carlton Barrett, Lloyd "Tin Leg" Adams, Lloyd Knibb, Mikey Richards, Sly Dunbar, Benbow Creary, Winston Grennan, Hugh Malcolm, Peng
Teclats: Glen Adams, Winston Wright, Ansel Collins, Gladstone Anderson, Keith Stirling, Theophilus Beckford, Robbie Lyn, Augustus Pablo, Mark Downie, Russ Cummings
Guitarres: Alva Lewis, Hux Brown, Earl "Chinna" Smith, Ron Williams, Ernest Ranglin, Willie Lindo, Michael Chung, Robert Johnson, Geoffrey Chung, Mark Downie, Tarlok Mann
Saxofons: Val Bennett, Tommy McCook, Richard "Dirty Harry" Hall, Glen DaCosta, Lloyd Clarke
Trompetes: Vin Gordon, Ron Wilson, Bobby Ellis, David Madden, Egbert Evans, Trevor Jones
Veus: Lee Perry, Dave Barker, Leo Graham, Max Romeo, Jah Lion.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

MIQUEL INJECTION, The Scorcher crew