"La dolça Nancy" NANCY WILSON




Nascuda el 20 de febrer de 1937 a Chillicothe, Ohio, va rebre el primer contacte amb la música de la ma del seu pare, a qui acompanyava a comprar discos de Dinah Washington, Ruth Brown o Esther Phillips entre altres. Com moltes de les artistes afro-americanes es a iniciar al món de la cançó cantant al coro l’esglesia del barri i imitant altres cantants, als quince anys va guanyar un concurs de joves talents patrocinat per WTVN cadena de televisió local, on el premi era l’aparició almencionat canal de televisió dos vegades a la setmana. Durant la seva carrera ha signat amb diversos noms, com "Sweet Nancy", "The Baby" o "Fancy Miss Nancy" entre altres, l’any 1959 viatja cap la ciutat de “la Gran manzana” on un any més tard signa per Capitol Records, tenint a John Levy com a manager, arrivada a Nova York treballa durant el dia com a secretaria per es nits durant cuatre dies a la setmana canta a un club de jazz.

Nancy debuta amb el tema Guess Who I Saw Today, el qual va tenir tant d’èxit, que entre l'abril de 1960 i juliol 1962 Capitol Records llança cinc àlbums de la cantant. El seu primer àlbum, va ser “Like in love”, un disc de R&B on la cantant mostra tot el seu talent, seguidament Julian ”Cannoballa” Adderley li sugereix que havia d'allunyar el seu estil lluny del pop original i prepararla seva música cap al jazz i les balades.

En 1962 veu la llum l’album el disc Nancy Wilson/Cannonball Adderley que l’enlaira cap a la fama nacional, i entre el març del 64 i juny del 65 cuatre dels seus treballs son Top ten al Billboard's Top LPs chart, encara que el disc que l’encumbra veritablement data de 1963 i porta per nom "Tell Me The Truth" convertint-se aquest en el seu exit veritablement important.
Després d'haver vist la seva cara a portades com la revista Time i diverses aparicions a la televisió, Wilson aconsegueix la seva pròpia serie de televsió al canal NBC, El Show de Nancy Wilson, que s’emeteix entr el anys 1966 i 1967. A traves dels anys es succeeixen aquestes aparicions en televisió, deixant un poc de banda la seva carrera musical per centrar-se en l’interpretació.

A principi dels 70 signa de nou per Capitol Records per editar l’album Life, Love and Harmony, un disc de Soul i Funky on apareix el tema “Sunshine” de gran exit, siguent dels més sol.licitats entreel amants del Rare Soul, estil que fins a eixe moment no havia editat. Durant la segona meitat dels 70 i la decada dels 80 participa en diversos projectes enregistrant diversos treballs amb trios de jazz com el que va fer l’any 1982 junt a Jank Jones & Great Jazz Trio. Ja a finals dels 90 ofereix un espectacle en honor a Ella Fitzgerald, “la Gran Dama del Jazz” durant aquestes decades alterna la música amb el voluntariat i la col.lboració amb l’organització MCG Jazz, organització sense anim de lucre que ofereix programes educatius per als joves, amb qui enregistra tres albums durant la seva carrera, l’últim l’any 2007.

Durant la seva carrera ha rebut infinitat de premis i guardons entre ells, dos premis Grammys com a millor albúm de Jazz. Nancy mai ha deixat de treballar, mostra d’això la quantitat de discos editats entre 1959 i 2006, més de 50 dels que destacaria, Somethin Wonderfull (1960), Nancy Wilson/Cannoball Adderley (1962), Today, Tomorrow, Forever (1964), A Touch of Today (1967).


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

MIQUEL INJECTION, The Scorcher crew