BLUE NOTE, història del "Modern Jazz"

Documental de l'any 1997, dirigit per  Julian Benedikt i Andreas Morell. El documental retrata l'època entre 1940 i 1960 quan el jazz s''havia convertit en una  forma de vida, un estat d'ànim i una expresió de l'existèncialisme, precursor de l'era dels Beatnicks i les revolucions estudiantils.

Aquesta és la història d'Alfred Lion i Frank Wolff, dos Jueus alemany que va emigrar d'Alemanya als Estats Units a finals dels anys trenta. El 1939 van iniciar un negoci a Nova York i el van anomenar Blue Note, una companyia de discos de jazz que va esdevenir única en el seu gènere. Van fer de la seva estima pel jazz la seva feina, convertit-la en una professió de per vida.

Des de l'inici Wolff, un fotògraf professional, "va gravar" les sessions d'enregistrament del seu company Lion amb la seva càmera, creant així una documentació singular. Les portades de Blue Note, majoritàriament dissenyats en l'estil Bauhaus, van rebre el segel personal de Wolff.

Bud Powell, Thelonious Monk, Art Blakey, Horace Silver, Sonny Rollins, Hank Mobley, Ornette Coleman, Lou Donaldson, Freddie Hubbard, Herbie Hancock, Joe Henderson, Tony Williams, Jimmy Smith - el cartell d'artistes Blue Note és  impressionant. Tots ells van començar les seves carreres pasant per l'estudi de Lleó, quan encara no eren ningú.

Aquest documental mostra la història d'aquest segell i els seus músics del passat i present. Mostrant entrevistes, enregistraments musicals , i un munt de rares i precioses imatges d'arxiu. Recursos estilístics gràfics i fotogràfics s'incorporen per extreure visualment el caràcter musical i estètic singular d'aquest segell discogràfic.

A les entrevistes o conversacions trobem a Herbie Hancock; Ron Carter; Max Roach; Johnny Griffin; JJ Johnson; Bertrand Tavernier; Joachim Ernst Berendt; Ira Gitler André Previn; William Claxton; Taj Mahal; Carlos Santana; Kareem Abdul Jabbar; Marion McClinton; Rudy van Gelder; Ruth Lion; Lorraine Gordon.


"El jazz no pertany a una raça o cultura, sinó que és un do que Amèrica ha donat al món." - Ahmad Alaadeen

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

MIQUEL INJECTION, The Scorcher crew