JOHN COLTRANE per sempre!El 17 de juliol de 1967 se'n anava una de les figures més grans del jazz i de la música en general, John William Coltrane moria d'un càncer de fetge als 41 anys. Enrere deixava un curta però intensa carrera, deixant una empremta imborrable amb un bon grapat de bons discos.

John Coltrane va ser un dels més importants i més controvertits, figures del jazz. Sembla increïble que el seu període de major activitat va ser tan curt, no només perquè va gravar prolíficament, sinó també perquè, aprofitant la seva fama, les companyies discogràfiques que enregistraven els seus treballs com a acompanyant en la dècada de 1950 va tornar a publicar amb freqüència aquestes gravacions sota el seu nom i ha hagut una gran quantitat de material publicat pòstumament també.

Va assistir breument a l'Escola de Música d'Ornstein, al poc començaria a tocar en clubs locals, En 1945, va ser reclutat per l'armada i estacionat a Hawaii, mai va veure combat, allí va seguir produint música i, de fet, va fer el seu primer enregistrament amb un quartet amb altres mariners, el 13 de juliol de 1946. Va ser donat d'alta en l'estiu de 1946 i va tornar a Philadelfia. Aquesta tardor, va començar a tocar a la banda de Joe Webb. A principis de 1947, va passar al King Kolax Band. Durant l'any, es va canviar del saxo alt al saxo tenor, alguns diuen que va aquest canvi es degué a la seva trobada amb el saxofonista Charlie Parker, on va sentir que havia esgotat les possibilitats del seu intrument, altres conten que el canvi es va produir simplement perquè Coltrane es va unir a una banda liderada per Eddie "Cleanhead" Vinson , que tocava el saxo alt, obligant a Coltrane a tocar el saxo tenor.


La primavera de 1949 es va unir a una gran banda liderada per Dizzy Gillespie, romanent fins a la primavera de 1951, durant  aquest període, Coltrane va esdevenir un addicte a l'heroïna, el que li va fer més difícil treballar. Va tocar amb diverses bandes, majoritàriament prop de Phiiladelfia, a principis dels anys 50, el seu següent treball important va ser a la primavera de 1954, quan Johnny Hodges, temporalment fora de la banda de Duke Ellington, el va contractar. Però va ser acomiadat a causa de la seva addicció al setembre de 1954. Va tornar a Filadèlfia, on estava tocant, quan va ser contractat per Miles Davis, un any després.

Davis, s'havia guanyat el reconeixement al Festival de Jazz de Newport al juliol de 1955, donant lloc a un contracte amb Columbia Records i l'oportunitat d'organitzar una banda permanent, que, a més d'ell i Coltrane, estava formada pel pianista Xarxa Garland, el baixista Paul Chambers i el bateria "Philly" Joe Jones, inmediatament començaren a gravar molts discos. Debuten amb Columbia amb el disc Round About Midnight, que malgrat començar la gravació en 1955, no voria la llum fins 1957. Els primers fruits de la seva associació amb Coltrane va arribar a l'abril de 1956 amb el llançament de The New Miles Davis Quintet (també conegut com Miles), gravat per Prestige el 16 de novembre de 1955. Durant 1956, a més dels seus enregistraments per a Columbia, Davis va celebrar dues sessions maratónianes per a Prestige per complir amb la seva obligació amb el segell (el restaven uns quants discos per gravar per cotracte), que va publicar el material durant un període de temps sota els títols Cookin '(1957), Relaxin' (1957), Workin '(1958), i Steamin' (1961).

L'associació de Coltrane amb Davis començà un període en el que el saxofonista gravava amb freqüència com a acompanyant. Després que Coltrane va ser més conegut en la dècada de 1960, Prestige i altres segells van començar a empaquetar aquest treball sota el seu nom, com si hagués estat el líder, un procés que ha continuat fins als nostres dies. (Prestige va ser adquirida per Fantasy Records en 1972, i moltes de les gravacions en les què va participar Coltrane s'han reeditat en Fantasy Original Jazz Classics. 

La seva afició les drogues s'aguditza i Miles l'acomiada del seu grup, Coltrane aprofita per traslladar-se a Philadelphia amb l'intenció de desintoxicarse de l'heroina i l'alcohol. En la primavera de aquell any, s'incorpora al quartet de Thelonius Monk, que actuava en el club Five Spot de Nova York. Torna amb Miles Davis en 1958 i l'any següent graven l'inmortal álbum: "Kind of Blue".

A principis de 1957, Coltrane havia signat formalment Prestige com a artista en solitari, encara que es va mantenir en la banda de Davis i va continuar gravant com a acompanyant per a altres segells. El 31 de maig de 1957, crea el seu primer enregistramet com a lider amb una banda formada pel trompetista Johnny Splawn, el saxo bariton Sahib Shibhab, el pianista Mai Waldron, Red Garland en diferents instruments, Paul Chambers com a baixista i A "Tootie" Heath a la bateria, junts van gravar l'àlbum Coltrane, re-editat més tard sota el nom "First Trane". A continuació vindria el contracte amb el segell Atlantic on deixa dos discos incomparables "Giant Steps" i "Coltrane Jazz". El primero disc referència del hardbop. Viatja per primera vegada a Europa en 1960 on es rebut multitudinariament. A a la tornada decideix formar la seva pròpia banda, formada pel pianista, McCoy Tyner, el contrabaix, Steve Davis, sustituit més tard per, Jimmy Garrison, i el batería, Elvin Jones. l'any 1960 grava "My Favorite Things" i incorpora el saxo soprà, un instrument que des de els temps de Sidney Bechet exceptuant Steve Lacy, ningú no l'havia incorporat al jazz modern.

"My favorite Things" va elevar Coltrane al nivell "d'estrel.la" del jazz, a continuació  vingué l'exploració d'estils i sons extrangers, incorporant el flamenc (Olé Coltrane), la música i ritmes africans (Dahomey Dance, África) la música india (Aisha) etc. En aquest moment, la seva forma de tocar era freqüentment en un estil anomenat alternativament "avant-garde" o "Free-Jazz"Igual que Ornette Coleman, va tocar aparentment sense forma,  alguns oients ho trobaran tremendament impressionant, i altres el condemnen  com a soroll. Al novembre de 1961, John Tynan, escrivint a Down Beat, es refereix al treball de Coltrane com "anti-jazz."

A partir d'ací comença la seva etapa amb el segell "Impulse!" on deixa tot un seguit de concerts genials com el Live at the Village Vanguard de Nova York, marxa de nou cap a Europa en 1963 i l'any següent grava un álbum (Crescent) que indica el desplaçamanet espiritual en la seva música que arriva després ab el seu àlbum potser més conegut pel gran públic: "A Love Supreme". Un nou gir a la sevau música en 1965 amb un concepte més radical es inaugurat amb el disc "Ascensión" que assenyala la seva definitiva adscripció al moviment "freejazz".

Va morir sobtadament de càncer de fetge el 17 de juliol de 1967, deixant enrere una quantitat considerable de treball inèdit que va sorgir en els anys següents, com "Live" al Village Vanguard de nou! (1967), Om (1967), Música Còsmica (1968), desinterès (1969), Transition (1969), Sun Ship (1971), Àfrica / Brass, vol. 2 (1974), Espai Interestel (1974), i First Meditations (Per quartet) (1977), tots en Impulse!

Reculls i alliberaments d'arxiu d'enregistraments en viu li van portar una sèrie de nominacions als Grammy, incloent el de Millor Performance de Jazz per a l'àlbum The Legacy Atlàntic Coltrane el 1970, Millor Performance de Jazz, Grup i Best Jazz Performance, Solista, per "Giant Steps" a l'Atlàntic Alternate Takes àlbum en 1974, i Millor Interpretació de Jazz, Grup i Millor Interpretació de Jazz, Solista, per Afro Impressions blaves a 1977. Va guanyar el Grammy 1981 al Millor Jazz Performance, solista, per Bye Bye Blackbird, un àlbum d'enregistraments realitzats en viu a Europa el 1962, i se li va donar el Premi Grammy a la Trajectòria en 1992, 25 anys després de la seva mort.
Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

MIQUEL INJECTION, The Scorcher crew