L'extrany amor de Mickey & Silvya


McHouston Baker va naixer a Louisville (Kentucky) un 15 d'octubre de 1925, una decada més tard seria deixat en orfandat. El xicotet McHouston tenia el "petit vici" d'escapar amb frecuència del centre de nens orfes, apareguent o millor dit siguent trobat en llocs tan distants como Chicago o Nova York, ciutat aquesta última on es va quedar una vegada les autoritats van desistir de buscar-lo, allà va treballar durant setze anys com peó o rentaplats. Molt aviat va trobar  un talent que el permitia guanyar diners de forma més cómoda: jugant al billar. Mickey, com era conegut per aquells temps, va començar a frecuentar els billars del carrer 26, lloc aquest ple de jugadors d'apostes, una vida un tant arriscada que el portaria més d'un problema fins al punt d'arriscar la seva vida en més d'una ocasió. 

Amb 19 anys, tornà a l'ofici de rentaplats a l'hora que anava practicant amb la trompeta, amb l'idea de convertir-se en músic de jazz. Es va inscriure al Conservatori, però, l'impaciència s'apoderava d'ell al no notar progressos inmediats i va optar per aprendre de forma autodidacta. Prou desesperat i amb intenciò d'abandonar, un músic de carrer li va proposar canviar d'instrument, i així ho va fer, prenent classes paticulars i progresant molt ràpidament. Amb diversos treballs a l'hora per poder pagar-se les clases, va formar finalmente la seva pròpia banda de jazz l'any 1949, pensant que ja estava preparat per treballar com a músic va marxar cap a l'Oest. Però a California no va agradar el seu jazz progresiu i es va vore abocat a la misèria fins que va trobar un treball que el va permetre guanyar lo suficient com per tornar a Nova York en autobús. A la ciutat de Nova York va treballar, ara si, com a músic d'estudi per al segell Savoy, pasant deprés més temps a discos King de Cincinnati i finalmente a la mítica Atlantic. A pricipi dels anys 50 va tocar alguns dels grans èxits del rhythm & blues i el proto-rock & roll, per a grans estrel.les com Ray Charles, The Drifters o Joe Turner, entre altres. 

Ja com a músic reputat, va obrir un estudi de guitarra, d'entre totes les seves alumnes destacaba Sylvia Vanderpool, una guapa i talentosa xicona que ja havia gravat uns singles d'animat R&B sota el nom de Little Sylvia, on estaven els temes "Little boy" (1951) i el quasi R&R "Drive Daddy Drive" (1952). Inspirat per l'èxit que per aquells dies estava tenint el duet  Les Paul & Mary Ford, decideixen formar un altre duet, pasant a nomenar-se Mickey & Sylvia. Siguent un encert, el seu tema "Love is strange" (1956), distribuit per RCA, una seductora balada rockera, la qual va arribar al número once de les llistes venent un milió de còpies. Però malgart temés més descaradament comercials com "There oughta be a law" (1957), l'èxit no es va repitir i optaren per la separació amistosa. Mickey Baker nom amb el que es feia coneixer ara, es va pasar al rock & roll intrumental, demostrant la seva maestria amb el tema "Whistle stop" (1959), entre altres grans temes, mentres que Sylvia,  casada amb Joe Robinson, va optar  pel cognom de la seva parella de forma artística, i estigué cantant sota el nom de Sylvia Robbins, abans de treballar de nou un poc més junt a Mickey. 

Fugint  dels problemes racials i la segregació que patia el seu país, Baker va optar per emigrar cap a Europa, concretament a França, on va gravar  "No name" (1962), encara que el tema va estar editat als Estats Units per King Records companyia amb la que Mickey gaudia d'una bona amistat, a França no el va faltar treball siguent demandat pels millor clubs de R&R i així doncs es va establir a París. Es va casar sis vegades, morint l'any 2012, prop de Toulouse, als 87 anys, víctima d'una aturada cardiaca. Per altra banda Sylvia, va crear junt al seu marit el segell All Platinum en 1967, anant-la molt be editant treballs de bandes de rhythm & blues i soul durant els anys 60, i amb el tema funk, enregistrat per ella mateixa en solitari, "Pillow talk" (1973), a la subsidiaria Vibration. Va arribar al nuúmero un de les listes de R&B i al número tres de les llistes generals, triunfant també a les discoteques europees. Als anys 80 van fundar el segell Sugar Hill, considerat per molts com el gran promotor del hip-hop i, posteriorment del rap. Sylvia moria l'any 2011, a Nova Jersey, als 75 anys d'edat, d'aturada cardiaca com el seu ex-company artístic Mickey.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

MIQUEL INJECTION, The Scorcher crew