James Bond, amb llicència per ballar.

L'any 1962 es trasllada a la gran pantalla el personatge novelístic de l'escriptor anglés Ian Fleming, James bond, també conegut com l'agent 007, la primera de la saga serà James Bond: l'agent 007 contra el Dr No, nom  que rebia la pelicula a l'estat espanyol, nomenada originalment Dr. No. Dirigida per Terence Young i protagonitzada per l'escocés Sean Connery, Bond es trasllada a Jamaica per investigar la desaparició d'un altre agent del servei britànic, allí s'haurà d'enfrontar al científic "Dr. Julius No" qui tracta de destroçar el programa espacial dels Estats Units, durant la seva estància a Jamaica coneixerà a Honey Ryder personatge protagonitzat per la bellissima Ursula Andress. Molts son els artistes  que han fet referència a l'agent britànic en les seves cançons , en el cas dels artistes jamaicans amb més força si cap, el fet de que la primera d'aquestes pel.licules es gravés a l'illa caribenya i que un dels temes de la BSO fora obra de Byron Lee & The Dragonaires, van ser motius suficients per que el personatge es converitra en un simbol, si això li afegim l'afició dels artistes jamaicans a versionetjar temes de pelicules i l'elegància a l'hora de vestir, tenim la combinació perfecta. A continuació resenye alguns dels principals temes relacionats amb l'agent James Bond majoritariament de l'escena jamaicana, encara que han hagut més artistes envolucrats en altres estils que també han fet referència en alguna ocasió a l'agent al "servei de sa majestat".



Comencem amb el tema "Jump up" de Byron Lee & The Dragonaires, el qual va formar part de la BSO de la pelicula, una banda sonora que tenia com a principals elements els ritmes caribenys com la Soca.




A continuació i com deiem al subencapçalament, degut a l'afició dels artistes jamaicans en versionaetjar temes de pelicules, trobem al tema principal de Dr.No interpretat pels pares del Ska, els Skatalites i el tema  "James Bond Theme".





The Selecter, "James Bond", des de Coventry, Anglaterra, amb Pauline Black abanderant la banda, els anglesos van fer resurgir el Ska a l'illa britànica als anys 80, no podien faltar un bon grapats de versions dels clàsics jamaicans, entre ells el tema de la pel.licula protagonitzada per Sean Connery.




De l'any 66 data el “James Bond Girl” dels Soul brothers, banda  formada per ex-membres de Skatalites com el gran organista Jackie Mitoo, Johnny Moore o Roland Alphonso entre altres, la banda es va edinsar en el nou so que regnava a l'illa de Jamaica cap a l'any 67, el Rocksteady.




Tommy McCook membre fundador de Skatalites, amb Goldfinger titol que donava nom a la tercera pel.licula de la saga es llaçava el saxofonista jamaicà, editat per Treasure isle i amb el tema My girl com a cara b.





De la ma del trombonista Roland Alphonso i els Skatalites ens trobem aquest "From Rusia with love" que veia la llum l'any 1963, fent referència a la segona entrega de la saga, que dir que no estiga dit ja dels pares del ska.




John Barry "James bond twist" l'original, l'autèntic, el creador. Barry va ser un dels millors compositors de bandes sonores per a cinema a la decada dels seixanta i setanta, al seu abast trobem les bandes sonores del detectiu britànic que protagonitza el nostre article d'avui, adem´s de El Knack (1964), Cowboy de mitjanit (1969) o Cotton club (1984) entre altres, siguent guardonat en nombroses ocasions al llarg de la seva carrera.




I per finalitzar  uns temes que el compositor, arranjador i teclista de jazz alemà Ingfried Hoffmann va editar en un disc de soul jazz, on el proptagonista indiscutible es el Hammond entre els anys, editat en principi l'any 66, te la particularitat de que els 14 temes que composen el disc o més be els noms dels temes fan referencia a l'agent 007. Ingfried Hoffmann "Plays jazz for secret agents". El disc es va re-editar fa uns anys en format CD, intuïsc que trobar això en format vinil deu ser poc menys que un miracle.






Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

MIQUEL INJECTION, The Scorcher crew