GENE CHANDLER deixen pas a "El Duc"

Gene Chandler probablement siga recordat per la premsa per haver conquerit l’any 1962 el número 1 de les llistes amb el seu hit, 'Duke Of Earl', o potser pel periode on la música disco es va apoderar de les pistes de ball per on Chandler va pasar deixant bona empremta, epoca que el va fer renaixer de les cendres, fent suar a més d’un amb el tema 'Get Down'. però, no es precisament ni un, ni l’altre els motius pels que Chandler ha fet merits per baixar al nostre club particular i obligar-nos a fer un repàs de la seva carrera. Temacles de la mida de "Mr Big Shoot", "After the laughter" o  "I can take care of myself" son alguns dels que li han donat pase VIP al nostre club particular. 


Gene és oriünd de Chicago, on va assistir a l'Acadèmia de Preparació Tècnica Englewood High School a la part sud de Chicago. La seva carrera com a cantant va començar en la dècada dels 50 quan va formar part de The Gaytones. El 1957 es va unir al grup de doo-wop, The Dukays, junt a James Lowe, Shirley Jones, Earl Edwards i Ben Broyles,. 

La seva carrera es va aturar quan va ser reclutat per l'Exèrcit dels EUA. Després de servir al seu país, Gene va tornar a Chicago contava l'any 60 al calendari i aquell mateix any reprenia la seva carrera musical junt a The Dukays. Llavors el grup va signar amb el segell Nat i va gravar un 7” amb els temes "The big lie" i "The girl’s a devil' l'any 1961. 
The Dukays continuaren editant amb Nat Records, tot seguit gravaren “Nite Owl” i “'Festival of life”', (tema que va arribar a les llistes d'èxits) més tard vindria “Duke Of Earl” i 'Kissin' in the kichen” ja de la ma de Vee-Jay Records. Gene enregistrava sota el nom de Gene Dixon amb els Dukays, i amb el seu propi nom com a cantant en solitari. 

Gene es va mantenir en Vee Jay, fins a 1963, lliurant singles com “Forgive Me”, “Tear For Tear”, “You Threw A Lucky Punch”, “Check Yourself”, “Baby, That's Love' and 'Man's Temptation”. Parodiant el llançament del single “Duke of Earl”, Gene va comprar una capa, un monocle, un barret de copa i un bastó, arribant a ser conegut popularment, “El Duc d’Earl”. 
Chandeler va fer una aparició com “El Duc” en la pel.lícula “Don’t knock thetwist " l’any 1962, (pel.lícula protagonitzada per Chubby Checker). 

Una vegada va abandonar Vee Jay i es va traslladar a The Constellation i  a Checker and Brunswick Records d’eixant la seva empremta durant els anys següents, amb un enregistrament amb cadascún dels segells. En Brunswick va col.laborar amb el productor Carl Davis en les cançons “(The) Girl Don't Care”, “There Goes The Lover” i “From The Teacher To The Preacher'', juntament amb Barbara Acklin (' Little Green "/" Pomes Will I Find You "). 
El 1964, es va llançar amb “Just Be True” (una producció de Curtis Mayfield) i “A song alled Soul” 'i l’any següent, amb “Nothing Can Stop Em" (escrit per Curtis Mayfield) i “The big lie”. 

Entre 1963 i 1968, signa ''What Now”/”If You Can't Be True”, “Fooled You This Time”/”If You Can't Be True” , “I Fooled You This Time'”/”Such A Pretty Thing', “Think Nothing About It”, “A Man's Temptation”/”Baby That's Love”, “To Be A Lover”/”After The Laughter (Here Comes The Tears)”, “Rainbow '65”, “Bless Our Love”/”London Town', i “You Can't Hurt Me No More”/”Everybody Let's Dance” i el que trobe es el tema entre els temes “Mr big shot” amb “I can’t take of myself” omplint de forma meravellosa la cara B, editat per Constellation. 

A aquestes altures ja havia deixat el seu "títol", i estava començant a desenvolupar una reputació amb la seva producció musical tot sol.  Va gravar un parell de temes de James Brown en Braunschweig, incloent “There Was A Time”/”Those Were The Good Old Days" i “You Threw A Lucky Punch'' en resposta al tema “You Beat Me To The Punch” de Mary Wells. 
El 1970, va gravar l'àlbum duet “Gene and Jerry: One on One", amb Jerry Butler amb els temes “You Just Can't Win (By Making The Same Mistake” i “Ten And Two (Take This Woman Off The Corner)” . En aquest moment Gene atura la gira en la que es trobava inmers i començar a treballar al seu estudi de produccions, el que esdevé un treball per a Mercury Records, “Groovy Situation”/”Not The Marrying Kind”, venien més d’un més d'un milió de còpies l’any 1970. 
L’any 71 Chandler enregistra el seu darrer treball a les files de Mercury Records amb els temes “Yes I'm Ready (If I Don't Get To Go)”/”Pillars Of Glass”, després d'això es muda a Curtom Records l’any 73 i a Eric Records el 1974 . Aquell any Gene va apareixer a l’album en directe que va enregistrar Curtis Mayfield i The Impressions "Curtis in Chicago” 

En 1976 era condemnat per venda d’heroïna pasant en la presó un parell de mesos, El "Duke of Earl" va ser declarat culpable de tres càrrecs al Tribunal de Districte dels EUA de Chicago, Chandler va ser condemnat a un any de presó pel primer càrrec, condemnat un altre any de presó en el segon i obtingué tres anys de llibertat condicional especial en els dos casos. 
El 7” "Get Down"/"The travelling kind" veia la llum el 1978 a Chi-Sound, siguent un gran èxit , tot seguit enregistrava 'When You're number 1' b/w 'I'll Remember You' el 1979, i “Does She Have A Friend?”/”Let Me Make Love To You” el 1980, acabava l’any amb “Rainbow '80”/”I'll Be There”. 
Els següents anys es va dedicar a enregistrar treballs fent duets amb diversos artistes com Jamie Lynn al segell Salsoul (“You're The One”/”I Keep Coming Back For More”1983). Altres artistes amb els que Chandler va gravar duets son Dee Clark el 1984 i Jimmy Reed el 1990. Llavors es convertia en vicepresident executiu de Chi Sound Records i havia començat a treballar amb el cantant Johnny Nash. 

Les seves cançons han estat sampletjades per molts artistes contemporanis, entre ells Cypress Hill. El 1998 “Duke of Earl” es va incloure en la banda sonora de la pel.lícula “Hairspray”, la cançó s’introduïria al Grammy Hall Of Fame. 
A hores d’ara Chandler continua en actiu, formant part de diverses organitzacions relacionades amb el Soul i el R&B.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

MIQUEL INJECTION, The Scorcher crew