Biografia de THE MARVELETTES, les primeres xicones d'or.


The Marvelettes van ser el primer grup vocal femení d’èxit a la Motown, gravant el primer hit de la companyia interpertat per unes dones amb el tema, "Please Mr. Postman", així doncs van establir un precedent per altres grups de dones dins el segell de Detroit, com Martha and the Vandellas o les Supremes. 
Gladys Horton i Geòrgia Dobbins formaven part de The Casinyets a la seva ciutat natal Inkster, Michigan un suburbi situat a l'oest de Detroit, Michigan, amb el suport vocal de Georgeanna Tillman, Wyanetta (usualment s'escriu "Juanita") Cowart, i Katherine Anderson. 

El 1961 el quintet, ja sota el nom The Meravelets, va entrar en el concurs de talents al Inkster High School, on van quedar en quart lloc. Encara que només els tres primers guanyadors podrien guanyar el premi d'un viatge a una audició per a la nova companyia discogràfica Motown situada a West Grand Boulevard, a Detroit, es va fer una excepció i se'ls va permetre fer una audició també. A l'abril ho van fer per als executius de Motown Brian Holanda i Robert Bateman amb les dones alternant les veus principals. Actuaren davant de Berry Gordy i Smokey Robinson que va programar una segona audició després de preguntar si el grup disposava de material original. 

En la propera audició Geòrgia va arribar amb el pianista William Garrett que també havia escrit unes quantes cançons. Geòrgia havia demanat Garrett si tenia noves cançons i ell li va mostrar una cançó de blues anomenada "Please Mr. Postman" que tenia només unes poques lletres i sense música. Garrett va posar d'acord amb Geòrgia per reescriure la cançó en alguns arranjaments més de cara a un grup jove, sempre que se li va donar crèdit compositiu. Geòrgia, que no tenia experiència composant anteriorment, va revisar la melodia a casa seva durant una nit i el va reconstruir mantenir només el títol. 
La cançó de Dobbins i Garrett va resultar ser per a les Marvelettes el primer single i el seu major èxit, "Please Mr. Postman". El grup va tornar a Motown amb la cançó i un nou membre, Wanda Young (més tard Rogers), qui va reemplaçar a Dobbins (el pare asidu a l'església estava en contra de la idea que la seva filla cantara pels clubs nocturns). Amb el mateix nom voria la llum el seu primer disc de llarga durada. 
Motown de seguida els va donar el tracte d’estrel.les, quelcom normal tenint en compte que el seu primer tema havia estat catorze setmanes en la primera posició en la llista Pop, un rècord per l'època. La cançó també va aconseguir ser numero 1 a la llista de R&B durant set setmanes consecutives. Va ser el primer dels dos 45rpm certificats d'or amb vendes milionàries per al grup. 

Acte seguit amb l’intenció d’aprofitar el filó, Motown va llançar "Twistin' Postman", llançat al desembre de 1961, però la cançó la cançó només va aconseguir el lloc 34 en la llista pop i 13 a la de R&B. Malgrat això, les Marvelettes s'estaven convertint en un grup de gira populars passant diverses gires per conjunts Motown i fins i tot algunes sortides en solitari. Quasi al mateix temps veia la llum un segon àlbum titulat The Marvelettes Sing (també conegut com Smash Hits del '62) comprenia 99% versions com suggereix el títol. 
El seu tercer àlbum va ser anomenat “Playboy” i va incloure cançons de molts escriptors consumats com Brian Holland, Marvin Gaye, Smokey Robinson i Lamont Dozier. L'àlbum incloïa els singles d'èxit "Playboy" , "Beechwood 4-5789" i "Someday, Someway" 
Per aquests temps Juanita Cowart patia de depressió, Cowart finalment va deixar el grup. Per aquest motiu Motown va emetre un comunicat públic adduint un atac de nervis com al motiu principal de la marxa de Cowart del grup. 

Com no es volien dormir als llorers el grup va llançar el seu quart àlbum de “The Marvelettes Marvelous”. Malgrat el seu historial anterior aquest àlbum no va produir grans èxits. Dels tres singles de l'àlbum el segon senzill, "Locking Up My Heart", va ser el millor. Horton va ser la protagonista principal, amb Rogers en l'última part del falset cant desafinat. 

Per 1964 les Marvelettes s’enfronten una gran competència, no només d'altres artistes de Motown com The Supremes i Martha i les Vandellas, però, també de bandes de la invasió britànica i moviments de surf pop. Les Marvelettes, Velvelettes i altres van rebutjar la cançó "Where Did Our Love Go", escrit per l'equip de compositors Holland-Dozier. En canvi, les Marvelettes van optar per gravar amb Norman Whitfield i Eddie Holland "Too Many Fish in the Sea". Mentrestant Motown va fer el 'no hit' rècord Supremes "Where Did Our Love Go"., que va passar a aconseguir el lloc numero 1 a les llistes de Pop i R & B. 

El 1965 Georgeanna Tillman estava lluitant contra el lupus. A mesura que els seus problemes de salut van empitjorar el seu metge li va aconsellar que deixara la gira i ella va deixar el grup per sempre. Aquesta es va mantenir en Motown per un temps com a secretària. Georgeanna Tillman es va va casar amb Billy Gordon (The Contours) en 1963. Va morir el 1980 de les complicacions de l'anèmia de cèl·lules falciformes. Els Marvelettes va continuar com un trio. 
Durant els dos anys següents a “Marvelettes Marvelous” van emetre una sèrie singles de baix rendiment, un àlbum en viu anomenat “The Marvelettes Recorded Live On Stage” i un recull de grans èxits “The Marvelettes Greatest Hits” que en realitat no va ser alliberat fins al 16 de febrer de 1966. Es van incloure "As Long As I Know He's Mine", "He's A Good Guy (Yes He Is)" i "You're My Remedy” tot i que no van poder arribar del Top 40. 

El primer èxit notable del grup en gairebé dos anys es va produir a finals de 1964 amb la composició Holland-Whitfield "Too Many Fish in the Sea", que es va converitr en un clàssic de Motown i del Soul en general, aconseguint el lloc 15 a la llista de R&B i el 25 a la de Pop en les llistes de Billboard. Just abans de l'edició del seu àlbum de grans èxits, una composició de Smokey Robinson anomenat "Don't Mess with Bill" va ser llançat com senzill, el qual va marcar el començament d'una associació amb el compositor i líder dels The Miracles. "Don't Mess with Bill", un seductor himne sobre l'engany, va portar al grup el seu segon gran èxit, disc d'or certificat amb vendes milionàries. Va aconseguir el tercer lloc a la llista de R&B. 

Van continuar la seva associació amb Robinson en el seu setè àlbum, The Marvelettes (Pink Album), que va ser llançat en 1967. Això va donar lloc a l’enormement popular "The Hunter Gets Captured by the Game", El van seguir amb una versió de Ruby & the Romantics "When You're Young and in Love", escrit per Van McCoy. Aconsegint l’únic hit a les llistes de vendes angleses per a les Marvelettes. Durant aquest període Robinson havia començat a afavorir Rogers sobre Horton com a cantant principal en moltes ocasions. 
En 1967 la cantant i colíder Horton va deixar el grup per casar-se i va ser reemplaçat per Anne Bogan. El seu vuitè àlbum va ser nomenat “Sophisticated Soul” marcat pel nou estil solista de Rogers, i sometent la banda a una reformada aparença. Singles de l'àlbum eren "You're The One", "My Baby Must Be a Magician" que ofereix una introducció excepcional per Melvin Franklin de The Temptacions "Destination: Anywhere" ), (escrit per Ashford & Simpson) i "Here I Am Baby". 
En aquests temps Motown es centrava en els artistes que produien els èxits més recients i a les novetats. La banda es trobava amb el seu novè àlbum en plena floració allà pel 1969 , en el moment del seu llançament Motown gairebé havia marginat del grup proporcionant publicitat mediocre i un pressupost més xicotet. El grup també estava experimentant alguns problemes interns que els van deixar incapaç de fer promoció. D’aquell album només es va extraure un single, una versió de Justine Washington de "That's How Heartaches Are Made", siguent un absolut fracàs en quant a les posicions en les llistes de vendes. Les Marvelettes mai més van obtindre el que es coneix com a “hit”. 

Per 1970 les Marvelettes havien deixat d'existir en tot menys en el nom, a causa de greus conflictes interns, problemes personals de Rogers i la falta d'interès de la Motown. No obstant això, Motown va pensar que hi havia alguna cosa a fer com per exemple llançar a Rogers en solitari. Així va vore la llum Rogers feat’ The Andantes, (grup de suport a Motown), que consistia principalment de grans temes signats per Motown. La casa de dsicos va pensar que tindria vendre sota el nom de les Marvelettes, d'ací el títol The Return of the Marvelettes. No obstant això Rogers estava a l'espera del naixement del seu tercer fill (amb el seu llavors marit el MIracle Bobby Rogers), i Motown estava en el procés de mudar-se a Los Angeles. Tot i que no va entra a la llista Billboard 200,va aconseguir aconseguir el lloc 50 en els EUA Billboard R&B. Motown va publicar dos singles de l'àlbum, cap dels quals van ser èxits, "Marionette i "A Breathtaking Guy". Mentrestant l'ex Marvelette Anne Bogan va passar a formar trio Love, Peace & Happiness que va evolucionar cap al grup New Birth. 

A causa de la decisió de Motown de vendre el nom de "Marvelettes" a un promotor, Larry Marshak, cap de les membres originals van ser capaços de recórrer sota el nom "Marvelettes" els Estats Units. Diversos grups es van denominar com "The Marvelettes", però, aquestes eren dones molt més joves que la formació original. Gràcies als esforços de gent com Mary Wilson de les Supremes, la legislació va ser llançar un decret l’any 2006 que impedia els artistes signar amb el nom d'un grup que no tingués almenys un membre original.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

MIQUEL INJECTION, The Scorcher crew