MODERNISME ABORIGEN. SOM AIXÍ


Fa uns dies que s'ha posa a la venda el llibre "Modernisme Aborigen. Som Així" tenint com a responsable col.lectiu Natros Sols, el cercle modernista aborigen de Ponent, els quals l'han portat a terme mitjançant una campanya de crowfunding. El que en un principi pretenia ser un fanzine ha acabat adquirint el format de llibre, motiu pel que ha patiti un lleuger retard en vore la llum, aquesta publicació ademés compta amb un espai lligat a la xarxa, el bloc modernismeaborigen.tumblr.com.

Així doncs, aquest llibre consta de quatre parts, en primer lloc, la politòloga Mariona Lladonosa ens defineix un marc de referència del moviment des d’un punt de vista acadèmic i extern, buscant les referències i els espais de memòria que dibuixen el modernisme aborigen. A continuació la segueixen un recull d’experiències vitals que recorren l’expansió pels territoris de parla catlana de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó: en Miquel Andreu relata la sobretaula (a La Panadella) d’en Carles Belda i en Pau Llop, l’Àngel Pagès fa crònica del modernisme de costa, en Robert Abella explica la seva experiència vital com a modernista, en Xesco Casacuberta reflexiona sobre el modernisme illenc, en Marc Faith cavil·la sobre el concepte modernista, en Pabol Bonat recull l’experiència modernista més septentrional amb en Rapd Dumas i en Grégory Tubau i en Core Allnighter descriu com el modernisme baixà al sud. 

El següent bloc enceta la part més gràfica de la publicació, recollint tots els cartells dels diversos aplecs modernistes que s’han celebrat als Països Catalans des del 2008 fins a mitjans del 2017, i un cartell de la 1a Concentració Mod Catalana (1988) que n’esdevé l’embrió històric.Finalment, el llibre es tanca amb una discoteca i una biblioteca de les referències musicals i editorials publicades fora dels anys seixanta. Es tracta d’un apartat amb vocació gràfica, i que ha acabat sent una selecció de materials que s’han publicat des del propi moviment modernista, d’altres que en recullen experiències o visions concretes o bé de caire més generalista. És una selecció àmplia i no tancada, que intenta recollir allò editat amb vocació modernista, de presa de terra o l’ús del català com a comuns denominador. Resumint ens trovem davant una publicació que parla de música, de trobades, de llibres, d’inquietuds compartides, de persones que es mou i connecta arreu del territori sota unes mateixes inquietuds. Al llibre l'acompanya un full amb 8 enganxines per personalitzar la portada.
Et pots fer amb una copia pel preu de 15€ més despeses de comanda visitant el següent enllaç natrossols.bandcamp.com


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

MIQUEL INJECTION, The Scorcher crew