"Lynn" Taitt, la guitarra del rocksteady.


El guitarrista originari de Trinitat "Lynn" Taitt, va ser un dels contribuents més importants a la creació del Rocksteady, aquell so que va evolucionar del ska i va precedir el reggae a Jamaica a mitjans dels anys seixanta. Lynn va plasmar la seva habilitat com a arranjador en nombroses ocasions tant a cançons de ska com als sons que el van seguir, tot sota la infuència de ritmes caribenys com el calypso i el mento.
Nascut el 22 de juny de 1934, va ser el segon dels quatre fills, engendrat per un armador de Sant Fernando, Trinitat, Taitt va mostrar habilitats musicals des de ben jove, en un principi es dedicava junt al seu germà Cedric a fer ritmes amb casoles i i barrils de metall. Amb Cedric i altres companys del barri, Taitt va formar la seva primera banda anomenada Seabees, amb ells actuava a les fires escolars i certamens benèfics. Es va fer solista al final de la seva adolescència guanyant el primer premi en un concurs de música a l'illa caribenya l’any 1956.

Taitt s'havia ensenyat a tocar el “Quatre” (un petit instrument de corda, similar l’ukelele), que usaria per realitzar cançons tradicionals al Nadal, més tard passaria a dominar la guitarra. A la fi de la dècada dels cinquanta va començar a tocar la guitarra en un grup de latin jazz anomenat Dutchy Brothers, format pels cinc fills d'un immigrant surinamès (tres dels quals també van tocar a Seabees), abans de formar el seu propi grup, Nearlin Taitt Orchestra. A l'agost de 1962, l'orquestra de Taitt va viatjar a Jamaica amb la banda de calypso Lord Melody & Lord Blakie per a una gira de dues setmanes que va coincidir amb les celebracions d'independència de l'illa. Va romandre a Jamaica amb l'ajuda d'un dirigent i promotor local, Byron Lee. Taitt es va unir ràpidament als Sheikhs, un conegut combo de ska, com a guitarra rítmica, i més tard es va fer destacar en una banda rival, els Cavaliers, com a guitarrista i arranjador.

La sessió d'enregistrament debut de Taitt va obtindre com a resultat el tema “Shank & Sheck", un dels instrumentals ska més venuts. Després es va convertir en el pilar principal de les produccions de Duke Reid i va participar en l’enregistrament de “Carry Go Bring Come” de Justin Hinds, més tard va reemplaçar Jah Jerry en gravacions de Skatalites per Studio One. Taitt posteriorment va formar els Comets, una banda amb tanta qualitat i amb un directe tan reconegut pels artistes jamaicans del moment que fins i tot Prince Buster se’ls va portar a Europa el 1967 per a la seva primera gira pel vell continent.
Taitt ja apareixia als credits de dos dels primers enregistraments dins l’era Rocksteady, “Take It Easy” de Hopeton Lewis i “Hold Them” de Roy Shirley, ambdós molt populars. Tanmateix el seu nom apareix lligat a altres temes tan populars dins la musica jamaicana com “Girl of I’ve got a Date” d’Alton Ellis, “007(Shanty Town)” de Desmond Dekker's 007 o “Tougher Than Tough”, de Derrick Morgan, així com temes molt influents dels principis del reggae ja amb la seva banda The Jets, "Little Nut Tree” de Melodians, “Stop That Train” de Keith and Tex o “Hold Me Tight” de Johnny Nash entre altres.

A l'agost de 1968, Taitt va viatjar a Toronto per dirigir una banda al West Indies Federated Club. Va decidir romandre a Canadà i es va instal·lar a Mont-real alguns anys més tard. A més de treballar de nou amb els artistes que coneixia a Jamaica, com Phyllis Dillon, Paragons i Prince Buster, Taitt també va col·laborar amb artistes canadencs com Mossman i Jason Wilson, i era membre del grup de fusió, La Gioventu. També va ser presentador al festival de jazz de Montreal el 2002 i el 2006. "Lyn" Taitt ens deixava per sempre el 20 de gener de 2010 a conseqüència d’un càncer.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

MIQUEL INJECTION, The Scorcher crew