The Gil Evans Orchestra "Out of the cool" Impulse! 1961


"Out of the Cool" va estar gravat l'any 1960 i llançat per primera vegada el 1961 pel segell Impulse! siguent aquesta una de les seves primeres referències , el treball d'Evans no va arribar a l'estat espanyol fins l'any 1972 mitjançant el segell Clave. "Out of Cool" va ser el primer enregistrament de Gil Evans després de tres àlbums en directe amb Miles Davis ,“Miles Ahead” (1957), “Porgy & Bess” (1958) i “Sketches Of Spain” (1959),  el títol evoca els seus primers enregistraments amb Miles (The Birth of the Cool). To i això, podriem dir que és tracta d'una continuació del treball que va començar amb "Miles Ahead" l'any 1957, es a dir un nou tipus de música, sofisticat, fresc i modernista a parts iguals.

Del contingut només desvetllarem l'entrada "La Nevada", una obra mestra de cinema noir (quinze minuts i mig) amb un solitari i misteriós piano d'Evans, tot un senyal d'intencions, on la resta d'instruments entren com una cascada, el magnífic percussionista Charlie Persip és el segon en entrar amb aire llatí,  el contrabaix de Ron Carter comença a donar estructura a la peça i el baterista Elvin Jones agafa "el pols" d'Evans, tot adreçat d'uns sugerents vents en la distancia (trompetes de Johnny Coles, Phil Sunkel, tuba de Bill Barber) i una més que notable guitarra de Ray Crawford destacant en la barreja, el que ve després val la pena descobrir-ho per un mateix.

Tot i això el poder de la pista d'obertura no s'ha de permetre eclipsar la bellesa que es troba en altres talls, com ara "Where Flamingos Fly" per exemple, el qual te el trombó de Jimmy Knepper com a protagonista. Un treball molt, molt abstracte, i avantguardista que demostra que si Evans ha sigut un dels majors contribuents a l'evolució del jazz en tota la seva història, "Out of the Cool" és un bon exemple d'això, jazz sense etiquetes.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

MIQUEL INJECTION, The Scorcher crew